ΚΟΣΜΟΣ

Χάος και πάλι στο Χονγκ Κονγκ: Δακρυγόνα και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας - διαδηλωτών

Χάος και πάλι στο Χονγκ Κονγκ: Δακρυγόνα και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας - διαδηλωτών

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για μία ακόμα ημέρα το Χονγκ Κονγκ, με την αστυνομία να προχωρά σε χρήση δακρυγόνων και βολές πλαστικών σφαιρών, προκειμένου να διαλύσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου Καουλούν.

Βασικό αίτημα των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και τρεις μήνες, είναι η πλήρης απόσυρση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προβλέπει την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα, καθώς και η παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονκ, Κάρι Λαμ.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας ομπρέλες, προχώρησαν στη περιοχή Κβαν Τονγκ της πόλης, παρά το γεγονός ότι οι αρχές έκλεισαν τέσσερις σταθμούς του μετρό. Ήταν η πρώτη φορά τις τελευταίες δέκα ημέρες που οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας.

«Δώστε μου δημοκρατία ή δώστε μου θάνατο», ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση σε δήλωσή της υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές «έθεσαν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια όλων», ενώ για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τυχόν τραυματίες ή προσαγωγές.

Ελεύθερος αφέθηκε ο εργαζόμενος του βρετανικού προξενείου

Η οικογένεια του εργαζόμενου στο προξενείο της Βρετανίας στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν μερικές ημέρες στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο, ότι επέστρεψε σπίτι του.

Ο Σάιμον Τσενγκ εξαφανίστηκε στις 8 Αυγούστου αφού ταξίδεψε στη Σεντζέν, μια κινεζική πόλη στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ. Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε τελικά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ότι ο Τσενγκ έχει συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση για 15 ημέρες.

«Ο Σάιμον Τσενγκ επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ», ανακοίνωσε η οικογένειά του στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι θα «χρειαστεί χρόνο για να αναπαυθεί και να ανακάμψει».

Ο Τσενγκ θα επέστρεφε στο Χονγκ Κονγκ από τη Σεντζέν στις 8 Αυγούστου με τραίνο υψηλής ταχύτητας. Είχε μάλιστα στείλει μήνυμα στη σύντροφό του στο οποίο της έγραφε ότι βρισκόταν στο τελωνείο, όπου θα περνούσε από έλεγχο. Όμως έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν μέχρι που το Πεκίνο την Τετάρτη επιβεβαίωσε ότι συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για 15 ημέρες επειδή παραβίασε νόμο για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε την Τετάρτη ότι ο Τσενγκ δεν έχει βρετανική υπηκοότητα, αλλά υπηκοότητα Χονγκ Κονγκ, «δηλαδή κινεζική», και ότι κατά συνέπεια πρόκειται «απολύτως για μια εσωτερική, κινεζική υπόθεση».

Ο κινεζικός Τύπος από την πλευρά του έγραψε ότι ο λόγος της σύλληψής του ήταν ότι ο Τσενγκ αναζήτησε τη συντροφιά «ιερόδουλων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ