ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Όταν βρούμε φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο θα στέκονται ουρές στην πόρτα μας

Ερντογάν: Όταν βρούμε φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο θα στέκονται ουρές στην πόρτα μας
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική του για την Ανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ αλλά και την προ ημερών δήλωση στήριξης του Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο και την Ελλάδα.

«Όταν βρούμε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που μιλούν ενάντια στη χώρα μας θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας: «Ενέργεια σημαίνει δύναμη».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στη Ριζούντα, υποστήριξε πως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) σε όλα τα θέματα -από την τρομοκρατία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο- δεν στηρίζει την Τουρκία αλλά τους «απέναντι».

«Για άλλη μια φορά αποκάλυψαν τον χαρακτήρα τους στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Γνωρίζετε ότι και προηγουμένως, δήθεν για το κόστος των πλοίων μας και των δραστηριοτήτων μας, έφεραν το ίδιο θέμα στη Βουλή μιλώντας τη γλώσσα των Ελληνοκύπριων. Δεν δίστασαν να συκοφαντήσουν τη χώρα τους για να γίνουν πρωτοσέλιδα στις ελληνικές εφημερίδες. Ασφαλώς εμείς δεν δώσαμε σημασία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας παράλληλα πως όταν η Άγκυρα ξεκίνησε δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο στράφηκαν εναντίον της όλοι όσοι είχαν λογαριασμούς στην περιοχή.

«Σε αυτό τον εχθρικό κλοιό προστέθηκε και η ΕΕ δίπλα στους Ελληνοκύπριους» δήλωσε ο Ερντογάν, και συνέχισε:

«Τα κατηγορώ και οι απειλές είναι πολλά και φτηνά. Ασφαλώς δεν τα αφήσαμε αναπάντητα, δεν αφήσαμε τον αγώνα ούτε στιγμή. Σε βαθμό που έφτασαν στιγμές που τα πλοία πέρασαν δίπλα -δίπλα. Παρόλα αυτά δεν υποχωρήσαμε ποτέ και συνεχίσαμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια».

Για ακόμη μια φορά, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είχε σχολιάσει πως «όλοι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, πλην της Τουρκίας».

«Για να πει ένας άνθρωπος τέτοια πράγματα ή στο διάστημα πρέπει να ζει ή πρέπει να μισεί τη δική του χώρα. Δεν είδες καν τις γιγαντιαίες σημαίες στα πλοία μας ή μήπως νόμισες πως είναι σημαίες άλλων; Αλλά κ. Κεμάλ θα σε κάνουμε να μάθεις και τις σημαίες αυτές», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Το πρόσωπο που είναι επικεφαλής του CHP ας μιλά όσο θέλει με το στόμα των Ε/κ, εμείς θα φέρουμε εις πέρας αυτή τη δουλειά. Με την άδεια και τη βοήθεια του Αλλάχ, όταν βρούμε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που μιλούν ενάντια στη χώρα μας θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα μας. Επειδή η ενέργεια σημαίνει δύναμη», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Νωρίτερα στο Άρτβιν ο Τούρκος Πρόεδρος είπε για την Ανατολική Μεσόγειο ότι «η Δύση εκτοξεύει απειλές εκεί αλλά εμείς δεν καταλαβαίνουμε από απειλές. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας μέχρι τέλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ