ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η κόντρα Μακρόν-Μπολσονάρου με φόντο τις φωτιές στον Αμαζόνιο και τη Μπριζίτ

Συνεχίζεται η κόντρα Μακρόν-Μπολσονάρου με φόντο τις φωτιές στον Αμαζόνιο και τη Μπριζίτ
(AP Photo/Eraldo Peres)

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να συζητήσει μια βοήθεια εκ μέρους της Ομάδας των Επτά (G7) προκειμένου να καταπολεμηθούν οι πυρκαγιές στην Αμαζονία, αν ο αρχηγός του γαλλικού κράτους Εμανουέλ Μακρόν «αποσύρει τις προσβολές [του)».

«Κατ΄αρχάς ο κύριος Μακρόν πρέπει να αποσύρει τις προσβολές που πρόφερε σε βάρος μου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, αναφερόμενος στις κατηγορίες του Γάλλου προέδρου ότι ο Μπολσονάρου είπε «ψέματα» για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του.

«Κατ΄αρχάς με χαρακτήρισε ψεύτη και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, είπε πως η κυριαρχία μας στην Αμαζονία είναι ένα ανοικτό θέμα», είπε ο Μπολσονάρου προτού συναντηθεί με τους εννέα κυβερνήτες των Πολιτειών της Αμαζονίας.

«Προτού συζητήσω και δεχθώ οτιδήποτε από τη Γαλλία (...) (ο κ. Μακρόν) πρέπει να πάρει πίσω τα λόγια του και με αφετηρία το σημείο αυτό μπορούμε να μιλήσουμε», δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Η οργισμένη απάντηση Μακρόν για τα σεξιστικά σχόλια Μπολσονάρου κατά της συζύγου του

Χθες βράδυ, η Μπραζίλια απέρριψε κοφτά τη βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων την οποία πρότειναν οι χώρες της G7 για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, συνιστώντας στον Γάλλο πρόεδρο να ασχοληθεί «με το σπίτι του και τις αποικίες του».

«Ευχαριστούμε [σ.σ. τη G7 για την προσφορά της βοήθειας], αλλά τα μέσα αυτά ίσως να είναι πιο προσήκον να διατεθούν για την αναδάσωση της Ευρώπης», ανέφερε ο Ονίξ Λορενζόνι, γενικός γραμματέας της βραζιλιάνικης προεδρίας, μια θέση αντίστοιχη με αυτή του πρωθυπουργού σε χώρες όπως η Γαλλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ