Ο Τζόνσον ζήτησε από την βασίλισσα την αναστολή της κοινοβουλευτικής περιόδου
Πηγή: (Ludovic Marin/Pool via AP)

Την αναστολή της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου ζήτησε από την βασίλισσα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Πιο συγκεκριμένα, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Το αίτημα αυτό γίνεται ώστε να μην υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια για την λήψη νομοθετικών μέτρων με στόχο την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σφοδρές αντιδράσεις πολιτικών και βουλευτών

Βρετανοί πολιτικοί και βουλευτές αντέδρασαν σε σφοδρότητα στην κίνηση αυτή του Τζόνσον.

«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τομ Μπρέικ.

Τέλος, ο Τομ Γουότσον, μέλος της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος ανέφερε: «Δεν έχουμε μία "νέα κυβέρνηση". Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Διαβάστε επίσης