ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικό βίντεο: Σκάφος μια «ανάσα» από ενεργό ηφαίστειο

Συγκλονιστικό βίντεο: Σκάφος μια «ανάσα» από ενεργό ηφαίστειο
Screen grab

Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφηκαν από κάμερα επιβάτη σκάφους που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τους καπνούς και την τέφρα που προκλήθηκαν από τη νέα έκρηξη ηφαιστείου στο Στρομπόλι στην Ιταλία.

Στο βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η La Repubblica δείχνει ένα σκάφος να βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το σύννεφο καπνού, το οποίο κινούνταν απειλητικά προς το μέρος τους.

Δεν αναφέρθηκα κάποιος τραυματισμός από την έκρηξη ηφαιστείου.

Το ηφαίστειο του Στρόμπολι, στο αρχιπέλαγος των Αιολίδων νήσων, είχε γνωρίσει δύο τεράστιες εκρήξεις στις 3 Ιουλίου στην κεντρική-νότια πλαγιά του κεντρικού κρατήρα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σ' έναν 35χρονο Σικελό περιπατητή.

Των εκρήξεων είχαν προηγηθεί χείμαρροι λάβας που έρρεαν από όλα τα ενεργά στόμια δημιουργώντας ένα σύννεφο καπνού ύψους δύο χιλιομέτρων.

Έκτοτε έχει απαγορευθεί η άνοδος στις πλαγιές του ηφαιστείου, καθώς λάβα εξακολουθεί να κυλάει μέχρι τη θάλασσα και είναι ιδιαίτερα ορατή τη νύκτα.

Το ηφαίστειο, η κορυφή του οποίου βρίσκεται σε ύψος 920 μέτρων και η βάση του 2.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, είναι ένα από τα λίγα στον κόσμο με συνεχή δραστηριότητα, διευκρινίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV).

Συνήθως αυτός ο «φάρος της Τυρρηνικής θάλασσας» δονείται από τακτικές μικρές εκρήξεις οι οποίες συνοδεύουν τους περιπατητές που ανεβαίνουν σ' αυτό.

Δείτε το βίντεο που κόβει την ανάσα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ