ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Ντόριαν: Καταστροφικό πέρασμα από τις Μπαχάμες – Εντατικές προετοιμασίες στις ΗΠΑ

Τυφώνας Ντόριαν: Καταστροφικό πέρασμα από τις Μπαχάμες – Εντατικές προετοιμασίες στις ΗΠΑ
AP Photo/Ramon Espinosa

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο Ντόριαν στις νήσους Άμπακος, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταφέρει το CNNi. O τυφώνας, που την Κυριακή αναβαθμίστηκε σε κατηγορίας κινδύνου 5, «σφυροκόπησε» τις Μπαχάμες και συνεχίζει την πορεία του προς τις ΗΠΑ.

Υπάρχουν πολλές αναφορές για κατεστραμμένα σπίτια και διαλυμένες οροφές οικημάτων, ενώ η Πυροσβεστική αναμένεται να δώσει έναν αναλυτικό απολογισμό των καταστροφών μόλις κοπάσουν οι θυελλώδεις άνεμοι.

Τα πλάνα που έχουν δημοσιευτεί στα social media είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

«Τώρα, δεν είναι ώρα για να πανικοβληθούμε, είναι ώρα για να σχεδιάσουμε πώς θα αναρρώσουμε», σημείωσε η Υπηρεσία, μέσω Twitter.

Ο τυφώνας κινήθηκε με ανέμους που έφτασαν τα 220χλμ/ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για πελώρια κύματα.

«Πρόκειται για μία κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο ζωές. Οι κάτοικοι στα Άμπακος πρέπει να μείνουν μέσα στα καταφύγιά τους. Μην κινηθείτε προς το μάτι του τυφώνα εάν περάσει από την περιοχή σας», προειδοποίησε το Κέντρο.

Οι πληροφορίες του CNNi, αναφέρουν πως οι δυσμενείς συνθήκες θα συνεχίσουν να πλήττουν τις νήσους για αρκετές ακόμη ώρες.

Η πορεία του τυφώνα

Την ίδια ώρα, εντατικές είναι οι προετοιμασίες στη Φλόριντα για την έλευση του τυφώνα, που – κατά ορισμένους – ενδέχεται να είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριάντα ετών.

Βορειότερα, στην Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, πολλές παράκτιες κοινότητες έχουν σημάνει συναγερμό, με τους κατοίκους να γεμίζουν σάκους με άμμο και τις αρχές να ελέγχουν την αντοχή των υποδομών.

Οι περισσότεροι τουρίστες έφυγαν από τις Μπαχάμες προτού να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο, τη νύχτα της Παρασκευής. Η Γκραν Μπαχάμα και τα νησιά Αμπάκο προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, όμως μετά τις εκκενώσεις των προηγούμενων ημερών στην Γκραν Μπαχάμα έχουν απομείνει μόλις 26 τουρίστες.

Στο μεταξύ, μια νέα τροπική καταιγίδα σχηματίστηκε στα νοτιοδυτικά του Μεξικού και αναμένεται να ενισχυθεί αύριο. Η τροπική καταιγίδα Τζουλιέτ απέχει 735 χιλιόμετρα από το Μανσανίγιο του Μεξικού και συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ