ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Με ταχείς διαδικασίες η έγκριση του νομοσχεδίου για το «no deal Brexit»

Βρετανία: Με ταχείς διαδικασίες η έγκριση του νομοσχεδίου για το «no deal Brexit»
Jessica Taylor/House of Commons via AP

«Το αυριανό νομοσχέδιο θα παραδώσει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ» και αυτό θα σημάνει «περισσότερη καθυστέρηση και σύγχυση», είπε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά την ήττα της κυβέρνησής του στην ψηφοφορία που δρομολογεί την έγκριση σήμερα Τετάρτη (4/9) του νομοσχεδίου με σκοπό την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία.

Επιβεβαίωσε ότι καταθέτει στο κοινοβούλιο πρόταση για την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το κοινοβούλιο για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία» ούτε στην χώρα, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος επιβεβαίωσε με τη σειρά του για την πρόταση για πρόωρες εκλογές: Ο Τζόνσον «θέλει να καταθέσει πρόταση για γενικές εκλογές, θαυμάσια, περάστε πρώτα το νομοσχέδιο που θα απομακρύνει από το τραπέζι το Brexit χωρίς συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 27 ψήφων, ενώ 21 ήταν οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις, που τάχθηκαν εναντίον της γραμμής της κυβέρνησης – ήδη ήχησε γι’ αυτούς το καμπανάκι της απομάκρυνσής τους από το κόμμα.

Με αυτή τη δυναμική, και με δεδομένη την αφοσίωση των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επανέλαβαν την θέση τους για την διασφάλιση της έγκρισης του νομοσχεδίου πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, θεωρείται σχεδόν τετελεσμένο το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Έτσι οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν και τα τρία στάδια του νομοσχεδίου Χίλαρι Μπεν, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί στη Βουλή των Λόρδων, όπου συνήθως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ολοκλήρωση της συζήτησης ενός νομοσχεδίου.

Ήδη, ωστόσο, η επικεφαλής της ομάδας των Λόρδων που στηρίζουν το Εργατικό κόμμα, η Άντζελα Σμιθ, κατέθεσε πρόταση που θα εξεταστεί αύριο, η οποία προβλέπει ότι όλα τα στάδια του εγκεκριμένου από τη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχεδίου Μπεν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα. Η κίνηση οφείλεται στις μάλλον βάσιμες υποψίες ότι οι Λόρδοι που πρόσκεινται υπέρ του Brexit θα επιχειρήσουν να καθυστερήσουν την συζήτηση του νομοσχεδίου, ώστε να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Άνω Βουλή πριν να ξεκινήσει η διακοπή των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι το νομοσχέδιο θα έχει επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα 9η Σεπτεμβρίου, όπου οι βουλευτές θα εξετάσουν τις όποιες τροποποιήσεις έχουν προταθεί από τη Βουλή των Λόρδων. Η πρόταση της Σμιθ υποστηρίχθηκε από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες να γίνει δεκτή.

Τζόνσον: Δίνουμε τον έλεγχο στην Ε.Ε. με αυτή την απόφαση

Την ίδια ώρα, εν μέσω αποδοκιμασιών, ο Μπόρις Τζόνσον έλεγε στους βουλευτές πως η συγκεκριμένη απόφαση και το νομοσχέδιο «θα παραδώσει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ», πράγμα που θα σημαίνει όπως είπε «περισσότερη καθυστέρηση και σύγχυση». Παράλληλα, ανέφερε πως ο κόσμος θα αποφασίσει με ποιον πρωθυπουργό θα πάει η Βρετανία τον άλλο μήνα στην ΕΕ, δείχνοντας πως οι πρόωρες εκλογές είναι πλέον μονόδρομος...

«Δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το κοινοβούλιο για την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος επιβεβαίωσε με τη σειρά του για την πρόταση για πρόωρες εκλογές...

Το ERG βλέπει τώρα συνεργασία με το κόμμα του Brexit

Ο νέος πρόεδρος της ομάδας European Research Group (ERG), των Συντηρητικών βουλευτών που υποστηρίζουν το «σκληρό» Brexit, ο Στιβ Μπέικερ, που διαδέχθηκε χθες τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, έπειτα από συνεδρίαση της ομάδας, υποστήριξε ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φαράζ, προκειμένου να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές πριν από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Σε ενημέρωση που έκανε μετά τη συνεδρίαση της ομάδας για την επιλογή του νέου επικεφαλής, και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε στη διάρκεια του αγώνα για την ηγεσία οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία με το κόμμα του Brexit, είπε:
«Αυτό που είναι σαφές για μένα είναι ότι εάν έχουμε εκλογές πριν να αποχωρήσουμε από την ΕΕ και το κόμμα του Brexit πιστεύει ότι οδεύουμε προς μια κατεύθυνση που δεν επιτυγχάνει την ανεξαρτησία μας από την ΕΕ, τότε θα ορίσουν υποψηφίους ουσιαστικά παντού. Το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο όπως στο Πίτερμπρο και στην Ουαλία – η συνεργασία των υποστηρικτών του Remain από τους Φιλελεύθερους και τους Εργατικούς, και θα χάσουμε το Brexit. Γι’ αυτό είπα ότι πρέπει να έχουμε κάποιου είδους συμβιβασμό (με το κόμμα του Brexit) αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ