Η Τουρκία αρνείται τους ισχυρισμούς ότι αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου / Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού - Πηγή: AP Photo/Burhan Ozbilici

Για μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα συγκριτικά με το 2018 έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε σημερινές του δηλώσεις.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχούσε για την Τουρκία όσο η Ελλάδα, θα λύναμε ζητήματα και προβλήματα καλύτερα», σημείωσε ο ίδιος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, πριν από τη διμερή συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.

«Θεωρώ ότι ο ΟΗΕ παρακολουθεί το ζήτημα με πολύ περισσότερη προσοχή απ'ό,τι η ΕΕ», επεσήμανε ακόμη, διαψεύδοντας ότι η μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Anadolu, ο Σοϊλού σημείωσε ότι στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2018, έφτασαν στην Ελλάδα συνολικά 30.842 μετανάστες, ενώ αντίστοιχα το 2019 ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 29.025, κάνοντας λόγο για πτώση 6%.

Οι δηλώσεις αυτές από μέρους της τουρκικής κυβέρνησης έρχονται μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, όπου αποφασίστηκε η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάλεσε εκτάκτως τον Τούρκο πρέσβη προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις τουρκικές αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία με την ΕΕ. 

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης