ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά δεύτερη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ο «Πορθητής»

Ξεκινά δεύτερη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ο «Πορθητής»
Turkish Defence Ministry via AP, Pool

Στο ονομαζόμενο στόχο «Φοινίκη-2», το σημείο της τρίτης παράνομης τουρκικής γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ,  προχώρησε χθες τα ξημερώματα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» («Fatih»).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το philenews.com, η μετακίνηση διήρκεσε ελάχιστο χρόνο, αφού το σημείο βρίσκεται ουσιαστικά σε απόσταση περίπου 3,5 ναυτικών μιλίων (6.5 χιλιομέτρων) βορείως του σημείου που πραγματοποίησε γεώτρηση κατά το τετράμηνο από τις 3 Μαΐου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου.

Η γεώτρηση στο σημείο «Φοινίκη-1» έγινε σε σημείο όπου το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 1.200 μέτρα, ενώ ο στόχος βρισκόταν σε βάθος 3.100 μέτρων κάτω από τον βυθό. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διαδικασία γεώτρησης αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα και κάποιες έκτακτες καταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση διήρκεσε 120 μέρες, ενώ γεωτρύπανα του ίδιου τύπου, για ίδια βάθη πραγματοποιούν τέτοια γεώτρηση σε περίπου 40 μέρες.

Η δευτερη γεώτρηση στην περιοχή, σύμφωνα με τους τουρκικούς υπολογισμούς, θα χρειαστεί 56 μέρες και συγκεκριμένα μέχρι και την 1η Νοεμβρίου. Στην Τουρκία διατηρούν σιγή ασυρμάτου - έχουν τεθεί αυστηροί όροι εμπιστευτικότητας και στο προσωπικό.

Ειδικοί αναφέρουν ότι, τα πιο πιθανά ενδεχόμενα με βάση τα στοιχεία και τις ενδείξεις, είναι ότι η δεύτερη γεώτρηση αποσκοπεί στο να εκμεταλλευτεί γεωλογικά δεδομένα που εξασφάλισε, ενδεχομένως ενδείξεις για κάποιο κοίτασμα, για μεγαλύτερες πιθανότητες στη δεύτερη γεώτρηση ή αν η πρώτη γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε λόγω των προβλημάτων και ακολουθεί δεύτερη στην ίδια περιοχή αλλά με πιο ευνοϊκά γεωλογικά δεδομένα.

Το σημείο που βρίσκεται ο «Πορθητής» βρίσκεται σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων (75 χιλιομέτρων) δυτικά της Πέγειας.

Χθες, το γεωτρύπανο βρισκόταν σε διαδικασίες σταθεροποίησης στο νέο σημείο, ενώ γίνονται διαδικασίες αλλαγής πληρωμάτων μέσω του λιμανιού της Αττάλειας.

Την ίδια ώρα, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ» συνεχίζει επίσης την παράνομη του δραστηριότητα νότια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τις τελευταίες μέρες έχει ανταπεξέλθει κάποιων τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε κατά διαστήματα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Σκληρή απάντηση της Ε.Ε. στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χθεσινή απειλή του Τούρκου προέδρου, ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη, εάν δεν λάβει περεταίρω βοήθεια για τους πρόσφυγες. Όπως ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, η κ. Μπερτό, υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα.

Σημείωσε ακόμα ότι και δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει "εμπιστοσύνη" πως θα αυτή συνεχιστεί με "καλή πίστη".

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, είχε προειδοποιήσει πως η Τουρκία ενδέχεται να αναγκαστεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της, αν κριθεί αναγκαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ