ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Νέο «όχι» της αντιπολίτευσης σε εκλογές - Η Βουλή των Λόρδων ψήφισε παράταση

Brexit: Νέο «όχι» της αντιπολίτευσης σε εκλογές - Η Βουλή των Λόρδων ψήφισε παράταση
AP Photo/Alberto Pezzali

Η Βουλή των Λόρδων ψήφισε το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή των Κοινοτήτων και το οποίο αναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα παράταση του Brexit. Την ίδια ώρα, η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές δέχθηκε νέο «όχι» από την αντιπολίτευση.

O Τζόνσον είναι αναγκασμένος να ζητήσει νέα, τρίμηνη παράταση του «διαζυγίου» σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν έχει εγκρίνει και συμφωνήσει με την Ε.Ε. στους όρους του Brexit έως τις 19 Οκτωβρίου.

Νέο «όχι» σε εκλογές

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα αρνήθηκαν να στηρίξουν τη νέα πρόταση του Τζόνσον, για πρόωρες εκλογές, ασκώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνησή του, η οποία αναζητά τρόπο να αποχωρήσει το ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου.

Ο Τζόνσον έχει καλέσει για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, όμως για να περάσει η πρότασή του πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα της Βουλής των Κοινοτήτων, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο.

Η πρόταση για εκλογές έχει ήδη απορριφθεί μία φορά την εβδομάδα που διανύουμε, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει το ζήτημα και την ερχόμενη Δευτέρα, επιχειρηματολογώντας πως οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το αδιέξοδο του Brexit.

Η αντιπολίτευση έχει θέσει ως πρώτο της μέλημα να εμποδίσει το πλάνο του Τζόνσον να βγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, όπως, άλλωστε, έχει απειλήσει ότι θα κάνει.

Ύστερα από τις συζητήσεις που έγιναν νωρίτερα σήμερα, οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές αποφάσισαν πως δεν θα στηρίξουν το αίτημα για εκλογές μέχρι η κυβέρνηση να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα παράταση του Brexit.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει – σε πολύ έντονο τόνο – ότι «θα προτιμούσα να με βρουν νεκρό σε ένα χαντάκι», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, από το να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διευκρίνισαν πως είτε θα ψηφίσουν κατά της πρότασης του Τζόνσον στην συνεδρίαση της Δευτέρας ή θα απέχουν από τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ