ΚΟΣΜΟΣ

Ο γερμανικός Τύπος για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Είχε μία καλή και γρήγορη αρχή»

Ο γερμανικός Τύπος για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Είχε μία καλή και γρήγορη αρχή»
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος, με την πλειονότητα των δημοσιευμάτων να έχουν θετική χροιά και να στέκονται στο ότι αυτές -δύο μήνες μετά τη νίκη του στις εκλογές- είναι ακόμα πιο εξειδικευμένες.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιέζει για μείωση των δημοσιονομικών στόχων» επιγράφεται ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είχε ως κεντρικό σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους» και πραγματικά, επισημαίνει, «είχε από κάτι για όλους: τα επιχειρηματικά κέρδη θα φορολογούνται με 24% αντί για 28%. Η ρύθμιση ισχύει ήδη για το οικονομικό έτος 2019. Αργότερα ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει το ποσοστό στο 20%. Ο φόρος στα μερίσματα θα μειωθεί από 10% σε 5%. Διευκολύνσεις και στον φόρο εισοδήματος, καθώς εισοδήματα έως 10.000 ετησίως θα φορολογούνται με 9% αντί για 22%».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle στο άρθρο της για τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, o αρθρογράφος της Handelsblatt επισημαίνει ότι «ως πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είχε μία καλή και γρήγορη αρχή. Μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου, την επίσημη κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ηρώδου Αττικού, με μία ολόκληρη στοίβα έτοιμων νομοσχεδίων. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης έδωσε ήδη ώθηση σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία είχε καθυστερήσει για πολλά χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η επέκταση του λιμανιού στον Πειραιά και η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό- το μεγαλύτερο σχέδιο αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να επισημάνει ότι ο νέος πρωθυπουργός επανέρχεται στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και «επιθυμεί τη μείωση του στόχου για το πλεόνασμα στο 2% από το 2021».

H εφημερίδα Die Welt εστιάζει στις τελευταίες αναφορές του πρωθυπουργού για το προσφυγικό ζήτημα στη διάρκεια συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται: «Η Ελλάδα πιέζει την Ευρώπη. Από τους 24.000 μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου το 40% είναι ανήλικοι. Αυτοί θα πρέπει να γίνουν δεκτοί και σε άλλες χώρες, ζητεί ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης».

Η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει ότι «από το πρωί του Σαββάτου έως το απόγευμα της Κυριακής μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής, 332 μετανάστες στα νησιά Ρόδος, Κάλυμνος, Σάμος, Φαρμακονήσι και Μυτιλήνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος η ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνει: «Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται και πάλι από την Τουρκία στην Ελλάδα. Γι αυτό ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν τουλάχιστον τα παιδιά».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα «στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, το 2015, υπήρχαν μέρες στις οποίες κατέφθαναν στα ελληνικά νησιά περισσότεροι από 7.000 μετανάστες μέσω Τουρκίας. Λόγω έλλειψης προσωπικού η επεξεργασία αιτήσεων για την παροχή ασύλου γίνεται και σήμερα με καθυστέρηση. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο, είχε δηλώσει επανειλλημμένα ότι δεν διαθέτει αρκετούς αρμόδιους υπαλλήλους ώστε να προωθήσει τα αιτήματα ασύλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ