ΚΟΣΜΟΣ

«Μήνυμα» εξωγήινων; Μυστηριώδες σήμα από το διάστημα προκαλεί πονοκέφαλο σε Κινέζους αστρονόμους

«Μήνυμα» εξωγήινων; Μυστηριώδες σήμα από το διάστημα προκαλεί πονοκέφαλο σε Κινέζους αστρονόμους
Το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο της Κίνας (FAST) Liu Xu/Xinhua via AP

Ένα αλλόκοτο σήμα ανίχνευσε ένα από τα πιο ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια στον κόσμο, προκαλώντας… πονοκέφαλο σε Κινέζους αστρονόμους.

Για το παράξενο αυτό φαινόμενο δεν έχει δοθεί προς το παρόν εξήγηση και οι επιστήμονες τονίζουν ότι προτιμούν να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένα συμπεράσματα.

Το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο της Κίνας (FAST) εντόπισε μία αστραπιαία ισχυρή εκπομπή ραδιοκυμάτων (FRB) (σ.σ. ανεξήγητα ραδιοφωνικά σήματα που προέρχονται από το διάστημα) για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του RT.

Τα FRB πρωτοεντοπίστηκαν το 2007 και θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια, ενώ μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί λιγότερα από 100. Συνήθως, εμφανίζονται μόνο μία φορά, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Όλως περιέργως όμως, το συγκεκριμένο FRB που εντοπίστηκε τώρα, έχει ανιχνευτεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν.

Γνωστό ως FRB121102, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2012 και ακόμη μία το 2015. Το σήμα προήλθε από έναν νάνο γαλαξία που απέχει τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Παρόλο που είναι αδιαμφησβήτητα κάτι συναρπαστικό, δεν υπάρχουν αρκετά γνωστά στοιχεία για το αινιγματικό αυτό σήμα, ώστε να διεξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την προέλευσή του, όπως εξηγεί ο Zhang Xinxin, βοηθός μηχανικός του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Κίνας.

Μερικές θεωρίες, ωστόσο, έχουν ήδη αποκλειστεί. Οι αστρονόμοι δηλώνουν ότι είναι σίγουροι πως το σήμα δεν είναι αποτέλεσμα παρεμβολών από αεροσκάφη ή δορυφόρους.

Βέβαια, η επιστημονική κοινότητα παραμένει… αμήχανη σχετικά με τα FRB και τους πραγματικούς «αποστολείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ