ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απέλυσε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απέλυσε τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Andrew Harnik

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε σήμερα Τρίτη, την παραίτηση του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου του σε θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «διαφωνούσε έντονα με πολλές από τις εισηγήσεις του». 

Ο Μπόλτον, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, αντικατέστησε τον στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, ενώ πρόκειται για τον τρίτο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας που βλέπει την «πόρτα» του Λευκού Οίκου

«Ενημέρωσα χθες βράδυ τον Τζον Μπόλτον ότι οι υπηρεσίες του δεν χρειάζονται πλέον στον Λευκό Οίκο. Διαφώνησα έντονα με πολλές από τις προτάσεις του, όπως κι άλλοι στην κυβέρνηση, και γι’ αυτό ζήτησα την παραίτησή του, σήμερα το πρωί», ανέφερε μέσω Twitter o Τραμπ.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Μπόλτον για τις υπηρεσίες του ενώ ανέφερε πως θα ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του την επόμενη βδομάδα.

Η ανάρτηση του Τραμπ έγινε μόλις μία ώρα μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, για κοινή συνέντευξη Τύπου του Μπόλτον μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον υπουργό Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν, σήμερα Τρίτη.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, ο Μπόλτον δήλωσε, μέσω Twitter: «Προσφέρθηκα να παραιτηθώ χθες βράδυ και ο πρόεδρος Τραμπ μου είπε "ας μιλήσουμε γι' αυτό αύριο"».

Είχε προηγηθεί η είδηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προσκαλέσει την Κυριακή, για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι και με τους «κύριους ηγέτες των Ταλιμπάν». Ωστόσο, η συνάντηση ακυρώθηκε μετά από πρόσφατη βομβιστική επίθεση των εξτρεμιστών στην Καμπούλ, όπου σκοτώθηκε και ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Twitter ότι τερματίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίες μετά από έναν χρόνο συνομιλιών είχαν φτάσει στο όριο της σύναψης μιας ιστορικής συμφωνίας για τον τερματισμό του 18ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, χαρακτήρισε την επίτευξη ειρήνης με τους Ταλιμπάν ως άσχετη με την ακύρωση της συνάντησης, υπενθυμίζοντας στον πρόεδρο Τραμπ για τις πιθανές παγίδες της όποιας συμφωνίας, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Ο Μπόλτον τοποθετήθηκε στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας το Μάρτιο του 2018, υποστηρίζοντας την απόφαση του Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ