ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση 32 μαχητικών F-35 στην Πολωνία

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση 32 μαχητικών F-35 στην Πολωνία
(AP Photo/Alex Brandon)

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την πώληση 32 υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35 στην Πολωνία, έναντι 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα γεγονός που αναμένεται ότι θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις με τη Μόσχα.

Η συμφωνία προβλέπει την πώληση 32 μαχητικών της εταιρείας Lockheed Martin, 33 κινητήρων F-135 Pratt & Whitney, καθώς και του εξοπλισμού και των αναγκαίων συστημάτων πλοήγησης τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι αρμόδιο να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό.

Οι ΗΠΑ "θέλουν να εφοδιάσουν έναν σύμμαχο-κλειδί στο ΝΑΤΟ με το πλέον σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος του κόσμου (...) και να μειώσουν την εξάρτησή του από τα ρωσικά, ξεπερασμένα συστήματα", σχολίασε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αυτήν την πώληση. Το Κογκρέσο έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να εκφράσει, αν το θέλει, τη διαφωνία του, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.

Τα καταδιωκτικά MiG-29 και Su-22 της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας θα αντικατασταθούν από τα F-35, κάτι που "δεν θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή", επισήμανε η Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ