ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στο Παρίσι: Με απεργίες στις συγκοινωνίες αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις μεταρρυθμίσεις Μακρόν

Χάος στο Παρίσι: Με απεργίες στις συγκοινωνίες αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις μεταρρυθμίσεις Μακρόν
AP Photo/Thibault Camus

Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στο Παρίσι, εξαιτίας της απεργίας στον τομέα των μεταφορών, καθώς 10 γραμμές του μετρό έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο μεταρρύθμισης των συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το πρωί, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μποτιλιάρισμα μήκους άνω των 200 χιλιομέτρων στις οδικές αρτηρίες της περιφέρειας του Παρισιού, δεδομένου ότι πολλοί επιβάτες κατέφυγαν στη λύση της χρησιμοποίησης των αυτοκινήτων στις μετακινήσεις τους.

Εκτός των δέκα γραμμών του μετρό που δεν λειτουργού καθόλου, η κυκλοφορία στις άλλες είχε συρρικνωθεί δραματικά, με τη λειτουργία ενός συρμού ανά τρεις ή τέσσερις, αλλά μόνο στις ώρες αιχμής ενώ πολλοί σταθμοί παρέμεναν κλειστοί.

Οι μόνες γραμμές σε λειτουργία είναι οι δύο πλήρως αυτοματοποιημένες, οι οποίες όμως ενδεχομένως θα τεθούν επίσης εκτός λειτουργίας λόγω του συνωστισμού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, χάος αναμένεται επίσης στο δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου (RER) και κυρίως στην γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο Roissy-Charles-de-Gaulle, με 72 εκατομμύρια επιβάτες το 2018 ενώ η κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ θα είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένη.

Η διεύθυνση της δημόσιας εταιρείας διαχείρισης του δικτύου μεταφορών του Παρισιού ζήτησε από τους επιβάτες να αναβάλουν ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και πρότεινε «εναλλακτικές λύσεις», όπως δωρεάν μετακίνηση με ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα και σκούτερ ή συμμετοχή σε έξοδα πάρκινγκ και από κοινού μετακίνηση με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Η απεργία του κήρυξαν τα συνδικάτα του RATP είναι απόρροια της προσπάθειάς τους να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς των συντάξεων στον τομέα τους που θα καταργηθεί βάσει της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν.

Ειδικότερα, η μεταρρύθμιση προβλέπει την κατάργηση του συνόλου των ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων που απολαμβάνουν ορισμένοι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, οι εργαζόμενοι σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις (ναυτικοί, γραφείς συμβολαιογραφείων, εργαζόμενοι στην Οπερα του Παρισιού) και την αντικατάστασή τους από ενιαίο σύστημα.

Η σημερινή απεργία παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση μετά την απεργία της 18ης Οκτωβρίου 2007, η οποία κηρύχθηκε κατά της μεταρρύθμισης των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης, υπό την προεδρία του Νικολά Σαρκοζί. Σε εκείνη την απεργία είχε συμμετάσχει και η εταιρεία των σιδηροδρόμων SNCF, η οποία δεν συμμετέχει στην σημερινή κινητοποίηση.

Η απεργία λήγει στις 05.30 το πρωί του Σαββάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ