ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τα κλειστά σύνορα

Γιούνκερ: Κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τα κλειστά σύνορα
REUTERS/Yves Herman

Η εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα της λεγόμενης Ζώνης Σένγκεν στην Ευρώπη θα κόστιζε έως και 3 δις ευρώ, κυρίως από απώλειες των επιχειρήσεων, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σήμερα Τετάρτη, επιδιώκοντας να ενισχύσει το επιχείρημα ότι τα παρορμητικά μέτρα για τον περιορισμό της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής, θα πλήξουν την οικονομία.

Με περίπου 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους να μετακινούνται στην Ευρώπη καθημερινά και περίπου 57 εκατ. διασυνοριακές μετακινήσεις μέσα στο ευρωπαϊκό μπλόκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η κάθε ώρα καθυστέρησης στα σύνορα έχει κόστος.

"Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κλείνουμε τα σύνορα και αν κλείσουν όλα θα δούμε ότι το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο", είπε ο Γιούνκερ σε ομιλία του στην Ευρωβουλή στο Στρασβούργο.

"Αν κλείσουμε τα σύνορα, αν η εσωτερική αγορά αρχίσει να υποφέρει...τότε μια μέρα θα αναρωτιόμαστε αν τελικά χρειαζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, αφού δεν υπάρχει ενιαία αγορά, δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων πια," είπε ο ίδιος προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που διατρέχει το ευρώ.

Ακολουθώντας την τακτική του σοκ ώστε να αντιμετωπίσει τις εθνικιστικές αντιδράσεις απέναντι στους πρόσφυγες, ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι λόγω των κλειστών συνόρων θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας κι ότι το ευρώ δεν θα έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προϊόντων.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την Ευρώπη "εύθραυστη" ενώ τόνισε ότι η μοίρα του ευρώ είναι "απευθείας συνδεδεμένη" με την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ