ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ο Τζόνσον ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου με τον Μπετέλ εν μέσω αποδοκιμασιών

Brexit: Ο Τζόνσον ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου με τον Μπετέλ εν μέσω αποδοκιμασιών
AP Photo/Olivier Matthys

Ο Μπόρις Τζόνσον ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, εν μέσω θορυβώδους διαμαρτυρίας κατά του Brexit και αποδοκιμασιών του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ο Ξαβιέ Μπετέλ προχώρησε σε δηλώσεις, δίπλα στο άδειο βήμα όπου επρόκειτο να σταθεί ο Μπόρις Τζόνσον, ασκώντας έντονη κριτική στον Βρετανό ομόλογό του.

«Κρατά το μέλλον των Βρετανών πολιτών στα χέρια του», είπε ο Μπετέλ, τονίζοντας ότι το Brexit αποτελεί δική του ευθύνη και αρμοδιότητα. «Ο λαός σας, οι λαοί μας βασίζονται σε εσάς», είπε χαρακτηριστικά στον απόντα Τζόνσον.

Ο Τζόνσον βρέθηκε στο Λουξεμβούργο για την πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με θέμα το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τη Βρετανία να παρουσιάσει εναλλακτική για το backstop, ενώ ο Τζόνσον απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παράτασης του Brexit.

Την Κυριακή ο Τζόνσον δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε «να αποσυρθεί από τα "πλέγματα" της ΕΕ», όπως ο υπερήρωας της Marvel, «Χάλκ», με τον Μπετέλ να απαντά ότι «το Brexit είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για συζητάμε για τους ηθοποιούς και το σενάριο».

Ο Μπετέλ συνέχισε, λέγοντας ότι το Brexit δεν ήταν η επιλογή της ΕΕ, αλλά της κυβέρνηση των Τόρις. «Δεν μπορείτε να κρατάτε το μέλλον μας όμηρο για τα εσωκομματικά σας οφέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Επαναλαμβάνω, αυτό το Brexit δεν είναι επιλογή μου», πρόσθεσε.

«Η Βρετανία είναι υπεύθυνη ώστε να προωθήσει λύσεις για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και να επιλύσει τα «εγχώρια προβλήματά της», είπε χαρακτηριστικά ο Μπετέλ. «Χρειαζόμαστε περισσότερα από λόγια. Χρειαζόμαστε ένα νομικά λειτουργικό κείμενο προκειμένου να εργαστούμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν, εάν θέλουμε να τηρήσουμε την προθεσμία του Οκτωβρίου», επισήμανε.

«Ο χρόνος περνάει, σταματήστε να μιλάτε, ενεργείστε» τόνισε. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οι 27 θα αποδεχθούν οποιαδήποτε στιγμή ότι ευθύνονται (…) για το χάος στον οποίο έχουμε περιέλθει. Μια παράταση αποτελεί επιλογή μονάχα όταν εξυπηρετεί έναν σκοπό», συμπλήρωσε, περιγράφοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των Βρετανών και την Ευρωπαίων πολιτών ως «εφιάλτη».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι» εκ μέρους του Λονδίνου, όπως, εξάλλου, είχε διαπιστώσει με λύπη, νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Μην κάνετε την Ευρωπαϊκή Ένωση τον κακό της ιστορίας» δήλωσε ο Μπετέλ, υψώνοντας τους τόνους, απευθυνόμενος στον Βρετανό ομόλογό του.

Συνάντηση Τζόνσον - Γιούνκερ

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε νωρίτερα σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ Τζόνσον και Γιούνκερ, ήταν «εποικοδομητικές» και ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε μια εναλλακτική λύση για το backstop, σημείο προστριβής των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες είναι οι προταθείσες ρυθμίσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το backstop, ενός μηχανισμού που έχει σκοπό να αποφευχθεί η επαναφορά συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, ενώ ο Γιούνκερ εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος μετά το γεύμα εργασίας στο Λουξεμβούργο, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ εξακολουθεί να περιμένει να ακούσει μια εφικτή εναλλακτική πρόταση για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του backstop.

Σε δήλωσή του μετά τις συνομιλίες, ο Γιούνκερ είπε ότι ο στόχος της συνάντησης ήταν να «γίνει απολογισμός» των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit και να συζητηθούν τα «επόμενα βήματα». Ο επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι «είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει νομικά συμβατές λύσεις με τη συμφωνία εξόδου», προσθέτοντας ότι «τέτοιες προτάσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί».

«Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για τη συμφωνία εξόδου θα ενταθούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του
Τζόνσον, επαναλαμβάνοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει καθυστέρηση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν πως οι συνομιλίες χρειάζεται να ενταθούν και πως σύντομα συναντήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά», σημειώνεται στη δήλωση που εκδόθηκε από εκπρόσωπο του γραφείου του Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Με πληροφορίες από CNNi: Johnson cancels press conference appearance amid noisy protests, by Aimee Lewis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ