Ροχανί: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εντείνουν τις πιέσεις στην Τεχεράνη
Πηγή: (AP Photo/Vahid Salemi)

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ ότι το Ιράν κρύβεται πίσω από την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία αποσκοπεί στην αύξηση των πιέσεων που ασκούν στην Τεχεράνη, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον και το Ριάντ ευθύνονται για τη σύγκρουση στην Υεμένη και ότι το Ιράν δεν επιθυμεί σύγκρουση στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία το Σάββατο προήλθαν από το νοτιοδυτικό Ιράν, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, με την εκτίμηση αυτή να αυξάνει περαιτέρω την ένταση στη Μέση Ανατολή.

"Την ώρα που ασκούν ψυχολογικές και οικονομικές πιέσεις στον ιρανικό λαό (μέσω των κυρώσεων), θέλουν να ασκήσουν τη μέγιστη (...) πίεση στο Ιράν συκοφαντώντας το", σημείωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες μετέδωσε το κρατικό δίκτυο IRIB.

"Στο μεταξύ, κανένας δεν πιστεύει αυτές τις κατηγορίες", συνέχισε.

"Εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στην περιοχή (...) Ποιος άρχισε την σύγκρουση; Όχι οι Υεμενίτες. Η Σαουδική Αραβία, τα (Ηνωμένα Αραβικά) Εμιράτα, η Αμερική, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) είναι αυτοί που άρχισαν τον πόλεμο σε αυτή την περιοχή", σημείωσε επίσης ο Ιρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Υεμενίτες επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο για να δώσουν μια "προειδοποίηση", μετά τις επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία και αγορές στην Υεμένη, για τις οποίες η ευθύνη επιρρίπτεται στον συνασπισμό δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία, υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος.

"Οι Υεμενίτες (...) δεν έπληξαν ένα νοσοκομείο (...), δεν έπληξαν ένα σχολείο (...). Έπληξαν απλά ένα βιομηχανικό κέντρο, στο οποίο επιτέθηκαν για να σας δώσουν μια προειδοποίηση", σημείωσε.

"Αντλήστε τα διδάγματα από αυτήν την προειδοποίηση και σκεφτείτε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας πόλεμος σε όλη την περιοχή", υπογράμμισε, απευθυνόμενος προφανώς στους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας.

Την ίδια ώρα και ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί διέψευσε σήμερα ότι η Τεχεράνη είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, μετέδωσε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

"Απορρίπτοντας τα σχόλια για τον ρόλο του Ιράν στην επιχείρηση αυτή, ο (Χαταμί) σημείωσε ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σαφές: Υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών (Υεμένη και Σαουδική Αραβία)", μετέδωσε το Tasnim.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει σήμερα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία συνδέουν την Τεχεράνη με την επίθεση αυτή, για την οποία η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι προήλθε από το Ιράν, ενώ την ευθύνη γι'αυτήν έχουν αναλάβει οι υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Εξάλλου ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στη Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Ιράν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές στην Σαουδική Αραβία.

"Είναι σχεδόν βέβαιο ότι είχε την υποστήριξη του Ιράν", δήλωσε στο BBC ο πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Μπάντερ μπιν Σουλτάν αλ Σαούντ. "Προσπαθούμε να μην αντιδράσουμε πολύ γρήγορα, επειδή το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη σύγκρουση στην περιοχή", σημείωσε.

"Ερευνάμε το ζήτημα. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στις ΗΠΑ, στον ΟΗΕ, στη Βρετανία και οποιονδήποτε άλλον θέλει να έχει ανάμειξη, για να μας βοηθήσουν να διαλευκάνουμε τι συνέβη, να βρούμε τι συνέβη, από πού προήλθαν (τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη), για την επίθεση", κατέληξε.

Ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι μπορεί να ματαιώσει την συμμετοχή του στην σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα, αν οι ΗΠΑ δεν χορηγήσουν βίζα στον ίδιο και στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών μέσα στις επόμενες ώρες, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

"Οι επισκέψεις μπορεί πιθανόν να ματαιωθούν, αν οι βίζες τους δεν εκδοθούν μέσα στις επόμενες ώρες", μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, επικαλούμενο σχετική δήλωση του Ιρανού προέδρου.

Διαβάστε επίσης