ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σκότωσε τρεις έφηβους που εισέβαλαν στο σπίτι του χωρίς να του ασκηθεί δίωξη

ΗΠΑ: Σκότωσε τρεις έφηβους που εισέβαλαν στο σπίτι του χωρίς να του ασκηθεί δίωξη
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/David Goldman

Ένας Αμερικανός σκότωσε τρεις εφήβους που είχαν μπει παράνομα στο σπίτι του, όμως δεν του έχει ασκηθεί δίωξη καθώς υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.

Οι τρεις ανήλικοι, δύο Αφροαμερικανοί και ένας ισπανόφωνος ηλικίας 15 και 16 ετών, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από έναν κάτοικο του Κόνιερς, μιας κωμόπολης στα προάστια της Ατλάντα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, «είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους όταν πλησίασαν στην κατοικία με σκοπό να ληστέψουν τους τρεις ενοίκους της που βρίσκονταν μπροστά στο σπίτι», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της κομητείας Ροκντέιλ, Λι Τόμας. Ο ένας κρατούσε όπλο και πυροβόλησε εναντίον των ενοίκων, οπότε ο ένας από αυτούς ανταπέδωσε τα πυρά.

Κανένας από τους τρεις ενοίκους του σπιτιού δεν τραυματίστηκε. Από τους τρεις νέους, ο ένας σκοτώθηκε επί τόπου και οι άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα, στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν.

Ο άνδρας που πυροβόλησε τους τρεις εφήβους δεν έχει διωχθεί προς το παρόν, είπε ο Τόμας, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Ο σερίφης Έρικ Λέβετ είπε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να εμπίπτει στον νόμο που επιτρέπει τη χρήση φονικής βίας απέναντι σε μια απειλή, ακόμη και αν υπάρχουν άλλες επιλογές, όπως για παράδειγμα ο απειλούμενος να κρυφτεί ή να υποχωρήσει. Αυτός ο αμφιλεγόμενος νόμος, ο αποκαλούμενος «Stand your ground» (Μείνε στη θέση σου) ισχύει στην Τζόρτζια και σε άλλες 20 Πολιτείες.

Η εφαρμογή αυτού του νόμου προκαλεί συχνά αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ, όπως συνέβη μετά τον θάνατο του Τρέιβον Μάρτιν, ενός άοπλου εφήβου που σκοτώθηκε το 2012 στη Φλόριντα από έναν ιδιώτη φύλακα. Ο δράστης αθωώθηκε, επικαλούμενος ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.

Η απόφαση του δικαστηρίου τότε προκάλεσε αντιδράσεις και οδήγησε στη γέννηση του κινήματος «Black Lives Matter».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ