ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Το Ιράν απειλεί με πόλεμο

Αποκλειστικό CNNi: Το Ιράν απειλεί με πόλεμο
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Με «γενικευμένη σύρραξη» απειλεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ή η Σαουδική Αραβία προχωρήσουν σε επίθεση εναντίον της χώρας του.

Μάλιστα, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNNi, ο Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποιεί πως σε μια τέτοια περίπτωση οι δύο χώρες θα πρέπει να πολεμήσουν «μέχρι τον τελευταίο Αμερικανό στρατιώτη».

Ο Ζαρίφ δήλωσε στο CNNi ότι το Ιράν ελπίζει να αποφύγει τη σύρραξη, προσθέτοντας παράλληλα ότι η χώρα του ευχαρίστως θα συζητούσε με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ιράν να επιστρέψει στο διαπραγματευτικό «τραπέζι» με τις ΗΠΑ, εκτός εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει στην άρση των οικονομικών κυρώσεων που βρίσκονται σε ισχύ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο αξιωματούχος αρνήθηκε για ακόμη μια φορά την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις με drone στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι Χούτι της Υεμένης -που από την πρώτη στιγμή ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση- έχουν το τελευταίο διάστημα αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές τους δυνατότητες και πλέον μπορούν να διεξάγουν ένα «χτύπημα», όπως αυτό του περασμένου Σαββάτου.

Ο κ. Ζαρίφ, παραδέχτηκε, όμως, ότι δεν είναι σε θέση να αποδείξει πως οι Χούτι εξαπέλυσαν την επίθεση.

«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι το έκαναν επειδή το ανακοίνωσαν εκείνοι» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Γνωρίζω, όμως, ότι εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από την επίθεση. Και γνωρίζω ότι οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι εκείνοι την πραγματοποίησαν».

Τις περασμένες ημέρες, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία έχουν πολλές φορές αμφισβητήσει ότι οι Χούτι σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επίθεση.

Πομπέο: Οι ΗΠΑ επιθυμούν ειρηνική λύση με το Ιράν

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Τούρκι αλ Μάλκι δήλωσε πως όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση αλλά δεν βρήκαν το στόχο τους έχουν κατασκευαστεί στο Ιράν. Μάλιστα, υποστήριξε πως οι έρευνες του βασιλείου αποκάλυψαν ότι τα drones και οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν βόρεια της Σαουδικής Αραβίας και όχι από την κατεύθυνση της Υεμένης, η οποία είναι νοτιοδυτικά της χώρας.

Όπως γράφει το CNNi, τις τελευταίες ημέρες ακούγονται… τύμπανα πολέμου από την περιοχή -κάτι που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Πεντάγωνο να καταρτίσει ένα «σχέδιο αντίδρασης» στις επιθέσεις ενώ φαίνεται πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και αναμένουν από τους Σαουδάραβες να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ήταν ο πρώτος που κατηγόρησε ανοιχτά το Ιράν για ανάμειξη στην επίθεση. Ο Αμερικανός αξιωματούχος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στον Περσικό Κόλπο για να συναντηθεί με τους ηγέτες Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σε ερώτηση του CNNi για την αντίδραση του Ιράν σε περίπτωση στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ ή της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της χώρας του, ο Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε: «Γενικευμένη σύρραξη».

«Έκανα μια πολύ σοβαρή δήλωση για την υπεράσπιση της πατρίδας μας. Και δηλώνω πολύ σοβαρά ότι δεν επιθυμούμε στρατιωτική αντιπαράθεση» είπε ο Ζαρίφ, και συμπλήρωσε: «Αλλά δεν θα έχουμε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στην υπεράσπιση των εδαφών μας».

Η επιστροφή στο διαπραγματευτικό «τραπέζι»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ζαρίφ έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η επιστροφή του Ιράν στο διαπραγματευτικό τραπέζι προϋποθέτει η Ουάσινγκτον να άρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας του, όπως άλλωστε προέβλεπε η σχετική συμφωνία για τα πυρηνικά της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018 και έκτοτε έχει προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της χώρας.

«Η JCPOA (σ.σ. όπως ονομάζεται η συμφωνία) ήταν μια συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με τις ΗΠΑ. Γιατί πρέπει να διαπραγματευτούμε; Γιατί να ξεκινήσουμε κάτι άλλο που μπορεί μέσα σε ενάμιση χρόνο να αποδειχτεί πως δεν θα υλοποιηθεί;» διερωτήθηκε ο Ζαρίφ.

Exclusive: Zarif threatens 'all-out war' in case of military strike on Iran

By Nick Paton Walsh, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ