ΚΟΣΜΟΣ

Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα: Το οικόπεδο 7 δεν ανήκει μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Τουρκία

Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα: Το οικόπεδο 7 δεν ανήκει μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Lefteris Pitarakis, File)

Συνεχίζει το «μπαράζ» προκλητικών δηλώσεων η Άγκυρα, τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να παίρνει τη «σκυτάλη» και να αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, η ανακοίνωση του Χαμί Ακσόι διεκδικεί για λογαριασμό της Τουρκίας την περιοχή, λέγοντας ότι μέρος του οικοπέδου βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που μάλιστα έχει «καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας ιδιοκτησίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» γράφει η εν λόγω ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Τούρκος αξιωματούχος εξαπολύει «βολές» εναντίον της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να καταπατήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Μάλιστα, αναφέρει ότι οι «μονομερείς κινήσεις αυτές δεν συνδράμουν στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

turkey



H ανακοίνωση του Ακσόι στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ο Χαμί Ακσόι προχωρά ένα βήμα παραπέρα και προειδοποιεί ακόμη και τις εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Για ακόμη μια φορά προειδοποιούμε τις εταιρείες να μην προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και να μην εμπιστεύονται άκυρες άδειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ