ΚΟΣΜΟΣ

Χρεοκοπία Thomas Cook: Η άνοδος και η πτώση του παλαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου

Χρεοκοπία Thomas Cook: Η άνοδος και η πτώση του παλαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου
AP Photo/Alastair Grant

Thomas Cook κήρυξε πτώχευση βυθίζοντας στην ανησυχία κυβέρνησεις και ταξιδιώτες. Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό πρακτορείο δεν μπόρεσε να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα και έβαλε ένα άδοξο τέλος στην μακρά και λαμπρή πορεία του στην τουριστική βιομηχανία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1841 στο Λίστερσερσαϊρ από τον επιπλοποιό Thomas Cook.

Αρχικά η επιχείρηση δραστηριοποιούνταν σε σιδηροδρομικές εκδρομές. Ο Cook θεωρούσε ότι το αλκοόλ ήταν μία «πληγή» της εποχής του και οργάνωσε ταξίδια για οπαδούς της εγκράτειας.

Με την πάροδο των ετών η εταιρεία άνοιγε όλο και περισσότερο το πεδίο δράσης της, δημιουργώντας, παράλληλα, και πολλές καινοτομίες στον τομέα του ταξιδιού.



Πριν από την χρεοκοπία ο όμιλος έχει στην κατοχή του 200 ξενοδοχεία με την ίδια επωνυμία. Το κάθε ένα απευθύνονται σε ειδικό κοινό (οικογένειες, χαμηλές τιμές, trendy νεολαία, πολυτελή), την εταιρεία Jet Tours, την Neckerman στην ηπειρωτική Ευρώπη, μαζί με εκατό αεροσκάφη στο όνομά της ή υπό το εμπορικό σήμα Condor.

Χρεοκοπία Thomas Cook: Η τελευταία πτήση της εταιρείας

Παρακάτω ακολουθούν οι ημερομηνίες «κλειδιά» στην ιστορία της εταιρείας:

1841: Ο Thomas Cook οργάνωσε την πρώτη εκδρομή. Ένα ταξίδι από το Λέστερ με προορισμό το Λαφμπόροου για μία συνάντηση κατά του αλκοόλ. Το κόστος; Ένα σελίνι.
1845: Ο Thomas Cook οργάνωσε το πρώτο του «επαγγελματικό» ταξίδι. Ήταν και πάλι σιδηροδρομικό και ξεκίνησε από το Λίβερπουλ με προορισμό τις πόλεις: Λέστερ, Νότιγχαμ και Ντέρμπι. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού δημιουργήθηκε το πρώτο είδος τουριστικού οδηγού.
1855: Ο Thomas Cook διοργάνωσε το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη. Χάργουιτς, Αμβέρσα, Βρυξέλλες, Κολωνία, Χαϊδελβέργη, Στρασβούργο και Παρίσι ήταν οι σταθμοί του. Η επιχείρηση προσέφερε για πρώτη φορά ένα πακέτο διακοπών, στο οποίο περιλαμβάνονταν τα εισιτήρια, η διαμονή και το φαγητό.
1864: Ο Cook έβαλε τον 30χρονο γιο του, John Mason Cook στην επιχείρηση.
1866: Ο John Mason Cook διοργάνωσε την πρώτη περιήγηση στην Αμερική.
1865: Η Thomas Cook άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Λονδίνο.
1869: Ο Thomas Cook συνόδευσε τους πελάτες του στο πρώτο ταξίδι στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη.
1871: Η επίσημη ονομασία της εταιρείας άλλαξε σε «Thomas Cook & Son»
1872/73: Η εταιρεία οργάνωσε τον πρώτο της γύρο του κόσμου. Το ταξίδι διήρκεσε 222 ημέρες και οι ταξιδιώτες κάλυψαν περισσότερα από 29.000 μίλια.
1892: Ο Thomas Cook πέθανε σε ηλικία 83 ετών.
1896: Έγινε ο επίσημος ταξιδιωτικός πράκτορας για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.
1899: Ο John Mason Cook πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 65 ετών. Η εταιρεία πέρασε στα χέρια των τριών γιων του: Frank, Ernest και Thomas
1922: Η εταιρεία Thos Cook & Son, όπως ήταν γνωστή τότε η Thomas Cook, διοργάνωσε την πρώτη ταξιδιωτική εμπειρία στην Αφρική. Επρόκειτο για μία εκδρομή πέντε μηνών στην οποία συμπεριλαμβανόταν σαφάρι.
1927: Η εταιρεία διοργάνωσε την πρώτη της αεροπορική εκδρομή. Ομάδα έξι ατόμων ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη στο Σικάγο για έναν αγώνα μποξ. Η τιμή όλου του πακέτου ήταν 575 δολάρια.
1928: Τα δύο εγγόνια του Thomas Cook, Frank και Ernest Cook (σ.σ. ο τρίτος είχε αποβιώσει) συνταξιοδοτήθηκαν και πούλησαν την εταιρεία στην Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens.
1948: Η εταιρεία έγινε κρατική υπό την British Transport Holding Company.
1965: Τα κέρδη της Thomas Cook ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά.
1972: Η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε και αγοράστηκε από την κοινοπραξία της Midland Bank, Trust House Forte και the Automobile Association.
1992: H Westdeutsche Landesbank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και το LTU Group, κορυφαία εταιρεία πτήσεων charter στη Γερμανία απέκτησε το Thomas Cook Group από τη Midland Bank.
1997: Άνοιξε η Thomas Cook On-Line. Ήταν το πρώτο ταξιδιωτικό γραφείο που έδινε τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να αγοράσουν online διακοπές, συνάλλαγμα και ταξιδιωτικούς οδηγούς.
2001: H Thomas Cook ολοκλήρωσε την πώληση του τμήματος Global και Financial Services στο Travelex. Αποκτήθηκε από την γερμανική Condor & Neckermann, η οποία άλλαξε το όνομα της εταιρείας σε Thomas Cook AG.
2003: Ξεκίνησε τις πτήσεις της από τη Μεγάλη Βρετανία η Thomas Cook Airlines.
2007: Η Thomas Cook AG και η MyTravel Group plc συγχωνεύτηκαν και σχημάτισαν την Thomas Cook Group plc.
2015: Ανακοινώθηκε η νέα στρατηγική συνεργασία με την κινεζική Fosun International Limited.
2019: Η Thomas Cook συμφώνησε στους βασικούς όρους ενός πακέτου διάσωσης σύμφωνα με το οποίο η Fosun αναλάμβανε τις τουριστικές δραστηριότητες και οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι την αεροπορική εταιρεία. Αναζητούνταν, όμως, άλλα 200 εκατομμύρια λίρες για να προχωρήσει η εταιρεία κατά την χειμερινή περίοδο. Τα στελέχη της εταιρείας συναντήθηκαν με δανειστές και πιστωτές στο Λονδίνο σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθεί η επιχείρηση.
Σήμερα: Η Thomas Cook ανακοίνωσε την κατάρρευση της λόγω της αποτυχίας να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης.

Thomas Cook: A history of one of the world's oldest travel firms, by Karla Cripps, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ