ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη μέρα του Brexit: Τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου

Η επόμενη μέρα του Brexit: Τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου
AP Photo/Alberto Pezzali

Μία απόφαση - σταθμό έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας, κρίνοντας παράνομη την απόφαση του πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου. Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Μπόρις Τζόνσον, σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο. Τι συνεπάγεται, όμως, αυτή η εξέλιξη; 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του σχετικά με το Brexit. Υποσχέθηκε πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Δυστυχώς – για εκείνον – όμως, η αντιπολίτευση και αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών δεν συμμερίζονται τις απόψεις του για το άτακτο «διαζύγιο» και θα εξαντλήσουν κάθε δυνατό μέσο για να αποσοβηθεί αυτή η εκδοχή.

Στις 28 Αυγούστου, ο Τζόνσον ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Η απόφαση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με αντιπολιτευόμενους να κάνουν λόγο για προσπάθεια φίμωσής τους.

Πλέον, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο έλυσε τις διαφορές και έκρινε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έδρασε εκτός νομικού πλαισίου. Η απόφαση αλλάζει τους άγραφους συνταγματικούς κανόνες, αλλά και τις ισορροπίες δυνάμεων στη χώρα.

Η απόφαση, που ήταν ομόφωνη, δεν είναι απλά μία ήττα για τον Τζόνσον, αλλά το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να περιμένει.

Ήδη η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Η συμβουλή του πρωθυπουργού στην Αυτού Μεγαλειοτάτη ήταν παράνομη, άκυρη και δεν έχει καμία ισχύ», ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας, παράλληλα, πως η απόφαση του Τζόνσον προκάλεσε εκνευρισμό και δεν επέτρεψε να συνεχιστούν οι εργασίες της Βουλής.

Σχολιαστής του BBC έκρινε πως πρόκειται για έναν «νομικό, συνταγματικό και πολιτικό δυναμίτη».

Πώς κλείνει η Βουλή;

Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρίνισε πως η απόφαση του δεν συνδέεται κατά κανέναν τρόπο με το Brexit, τονίζοντας, πως απλώς έκρινε παράνομη την αναστολή των εργασιών.

Ο Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόταν τη διακοπή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση. Επιπλέον, το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει την λειτουργία του για λίγες εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, όταν διεξάγονται τα ετήσια συνέδρια των πολιτικών κομμάτων.

Αλλά, η στάση που τηρεί ο Τζόνσον στο θέμα του Brexit – αξιομνημόνευτη είναι η παραδοχή του πως προτιμά να τον βρουν νεκρό σε χαντάκι, παρά να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες νέα παράταση – δίνει άλλη διάσταση στο κλείσιμο της Βουλής.

Ακόμη ένα στοιχείο που σίγουρα προσμέτρησε στην τελική απόφαση του δικαστηρίου είναι το πόσο μεγάλο είναι το διάστημα της αναστολής. Σε ανάλογες – με αυτές που επικαλείται ο Τζόνσον – περιστάσεις η Βουλή κλείνει για μία εβδομάδα, αλλά αυτός αποφάσισε η αναστολή εργασιών να διαρκέσει πέντε εβδομάδες. Έως τις 14 Οκτωβρίου δηλαδή, μέρες πριν αδειάσει η κλεψύδρα για το Brexit.

Η ανυποχώρητη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού τον έχει οδηγήσει σε διαδοχικές ήττες από την ημέρα που ανέλαβε τη θέση. Βουλευτές των Τόρις αποχώρησαν από το στρατόπεδό του με αποτέλεσμα να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η Βουλή πέρασε νομοσχέδιο βάσει του οποίου αναγκαζόταν να διαπραγματευτεί νέα παράταση της ημερομηνίας εξόδου από την Ε.Ε και τεράστιες διαδηλώσεις διοργανώνονταν ολοένα και συχνότερα.

Ο Τζόνσον μπορεί να «κώφαινε», ωστόσο οι αντίπαλοί του πήραν τη δικαστική οδό για να εμποδίσουν τα σχέδιά του.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Επειδή το δικαστήριο έκρινε παράνομη την αναστολή εργασιών του Κοινοβουλίου, τεχνικά είναι σαν να μην έκλεισε ποτέ. Οι βουλευτές μπορούν να επιστρέψουν στο κοινοβουλευτικό τους έργο άμεσα.

Επαφίεται στον Τζον Μπέρκοου, πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, και τον ομόλογό του στη Βουλή των Λόρδων να αποφασίσουν τι ακριβώς θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Όσον αφορά στο Brexit, όμως, ο χρόνος συνεχίζει να μετρά αντίστροφα και η 31η Οκτωβρίου παραμένει η ημερομηνία του «διαζυγίου».

Ο Τζόνσον είναι ακόμη αναγκασμένος από το νόμο που πέρασε πριν κλείσει η Βουλή, να διαπραγματευτεί μία νέα αναβολή - όσο και αν το αποφεύγει.

Στη χώρα διαφαίνεται έντονα πως επίκειται πολιτική κρίση ή ακόμη και πρόωρες εκλογές, γράφει το BBC. Παράλληλα, παρότι η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών θέλουν παράταση του Brexit, δεν είναι βέβαιο πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Πλέον, και σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε, απομένουν μόλις 37 ημέρες για την επίλυση του δαιδαλώδους προβλήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ