ΚΟΣΜΟΣ

Ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Λιτβινένκο

Ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Λιτβινένκο
Bloomberg / Contributor

Ο Αντρέι Λουγκοβόι είναι ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Πρώην πράκτορας της KGB με αρμοδιότητα την ασφάλεια ανώτερων κρατικών αξιωματούχων, εργάστηκε από το 1992 στην ασφάλεια του Κρεμλίνου μέχρι το 1996 όταν και παραιτήθηκε.

Θεωρήθηκε ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο καθώς ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που συναντήθηκε μαζί του πριν νοσηλευτεί την 1η Νοεμβρίου του 2006.

Ο Λιτβινένκο πέθανε τελικά στις 22 Μαϊου του 2007 δηλητηριασμένος από πολώνιο-210 που πιθανότατα είχε ανακατευθεί στο τσάι του.

Επιπλέον, ο Λουγκοβόι είχε επισκεφθεί τουλάχιστον τρεις φορές το Λονδίνο τον μήνα που ο Λιτβινένκο δηλητηριάστηκε και συναντήθηκε μαζί του τέσσερεις φορές.

Ίχνη απολωνίου -210 εντοπίστηκαν και στα τρία ξενοδοχεία που έμεινε ο Λουγκοβόι αλλά και στο εστιατόριο όπου συνέφαγε με τον Λιτβινένκο.

Νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Μόσχας καθώς υπήρχαν υποψίες και για δικό του δηλητηριασμό, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να αποδειχθεί ποτέ.

Οι βρετανικές Αρχές κατηγόρησαν τον Λουγκοβόι ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσουν την έκδοσή του στο Λονδίνο κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά η Μόσχα ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τους δικούς της νόμους.

Οι ρωσικές Αρχές υποστήριξαν ότι θα συναινέσουν στην έκδοση του Λουγκοβόι μόνο αν η Βρετανία παράσχει επαρκείς αποδείξεις.

Ο Λουγκοβόι κατηγόρησε τις βρετανικές Αρχές ότι βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Λιτβινένκο και ισχυρίστηκε ότι η MI6 προσπάθησε να τον στρατολογήσει ως κατάσκοπο.

Από το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής με το Εθνικιστικό Κόμμα της Ρωσίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ