ΚΟΣΜΟΣ

Τσερνόμπιλ: Συγκλονιστικά νέα πλάνα μέσα από τον αντιδραστήρα 4

Τσερνόμπιλ: Συγκλονιστικά νέα πλάνα μέσα από τον αντιδραστήρα 4
Screengrab

Μία σπάνια ευκαιρία να ρίξουν μια... ματιά «έριξαν» 15 δημοσιογράφοι στην αίθουσα ελέγχου του κατεστραμμένου αντιδραστήρα 4 του Τσερνόμπιλ, ο οποίος εξερράγη το 1986.

Η ομάδα των δημοσιογράφων μαζί με το Ruptly μπήκαν στην κατεστραμμένη αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα και κατάφεραν να τραβήξουν συγκλονιστικά πλάνα από το «σημείο μηδέν».

Ο χώρος είναι καλυμμένος με συγκολλητική ουσία, η οποία δεν επιτρέπει τη δημιουργία σκόνης. Παρόλα αυτά, τα ερείπια εξακολουθούν να εκπέμπουν 40.000 φορές υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από το φυσιολογικό, όπως αναφέρεται και στο RT.

Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου το 1986. Από το ατύχημα, πέθαναν αμέσως δύο εργάτες, ενώ μέσα σε τέσσερις μήνες, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στον χώρο του ατυχήματος, από τη ραδιενέργεια και τα εγκαύματα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, περίπου 8,4 εκατ. κάτοικοι της σύγχρονης Λευκορωσίας, Ουκρανίας και της Ρωσίας εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, ενώ πάνω από 400.000 αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο.

Το «Τσερνόμπιλ» του ΗΒΟ αναβιώνει αριστουργηματικά τον πυρηνικό τρόμο

Το ενδιαφέρον για το πυρηνικό δυστύχημα «φούντωσε» εκ νέου, μετά την επιτυχία της ομώνυμης σειράς της ΗΒΟ.

Λίγα ατυχήματα στην ανθρώπινη ιστορία προκάλεσαν τον αντίκτυπο που είχε το ολέθριο ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία (μέρος τότε της πρώην Σοβιετικής Ενωσης).

Έχουν γυριστεί πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που γυρίζεται τηλεοπτική σειρά με το θέμα αυτό.

Η μίνι σειρά του HBO με τίτλο «Chernobyl» προσπαθεί να ξεδιπλώσει τα γεγονότα που οδήγησαν στο ατύχημα αλλά και τα όσα ακολούθησαν τις φρικτές εκείνες ώρες, με ήρωες τους ανθρώπους που προσπάθησαν να κατανοήσουν τι συνέβη και προέβησαν σε απίστευτες πράξεις αυτοθυσίας προκειμένου να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της άνευ προηγουμένου καταστροφής.

Ο Γιόχαν Ρενκ («The Last Panthers») σκηνοθετεί και τα πέντε επεισόδια της σειράς, ενώ το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο δημιουργός της, Κρεγκ Μέιζεν, ο σεναριογράφος πίσω από τα σίκουελ του «Hangover» και της σειράς ταινιών «Scary Movie». Πρωταγωνιστούν οι Τζάρεντ Χάρις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ και Έμιλι Γουάτσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ