ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Μας πήραν στα σοβαρά μόνο όταν στείλαμε πλοία στην Κύπρο

Τσαβούσογλου: Μας πήραν στα σοβαρά μόνο όταν στείλαμε πλοία στην Κύπρο
(Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους η Άγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιμένει -ούτε λίγο, ούτε πολύ- στην «διπλωματία των κανονιοφόρων».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο IBNA, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Άγκυρα, στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, άλλαξε «τις ισορροπίες με τα πλοία που έστειλε στην Κύπρο».

«Έχουμε καταστήσει σαφές στη διεθνή κοινότητα, στην Ελλάδα, στους Ελληνοκύπριους και στη Βρετανία ότι πρέπει να σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνες όταν θα «διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Μπορεί να μην μας πήραν στην αρχή σοβαρά αλλά κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά όταν στείλαμε τα πλοία μας» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε διαφορετική βάση:

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις απλώς συνεχίζοντας από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανά, ακριβώς επειδή ήταν μια μεγάλη αποτυχία».

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από το αυστηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η διπλωματία των κανονιοφόρων ανήκει στον 19ο αιώνα και όχι τον 21ο.

«Οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ