ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Προβληματικά σημεία» είδε ο Γιούνκερ στην πρόταση του Τζόνσον

Brexit: «Προβληματικά σημεία» είδε ο Γιούνκερ στην πρόταση του Τζόνσον
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Olivier Matthys

Για «προβληματικά σημεία που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κατάθεση της νέας εναλλακτικής πρότασης του Λονδίνου για το backstop.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν, ο Γιούνκερ καλωσόρισε την αποφασιστικότητα του Τζόνσον να προωθήσει τις συνομιλίες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.

«Αναγνώρισε τη θετική πρόοδο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πλήρη κανονιστική ευθυγράμμιση για όλα τα αγαθά και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία», αναφέρει η Κομισιόν.

Ωστόσο, ο Γιούνκερ σημείωσε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω επεξεργασία τις προσεχείς ημέρες, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση του συστήματος ασφαλείας», ενώ τονίζεται ότι «πρέπει να διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία που έχει επιφέρει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

«Ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι οι ουσιαστικοί τελωνειακοί κανόνες», αναφέρει η Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε για την επιθυμία της ΕΕ να υπάρξει συμφωνία. «Παραμένουμε ενωμένοι και έτοιμοι να εργαστούμε 24 ώρες το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα για να το κάνουμε αυτό εφικτό, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια».

Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, καθώς επίσης θα ενημερωθεί το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για κάθε βήμα, ενώ το βράδυ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, θα ενημερώσει απόψε τα δύο σώματα σχετικά με την πρόταση.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, o συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, σχολίασε ότι η νέα πρόταση του Λονδίνου «δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις στην Ιρλανδία».

Η εναλλακτική πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης «διασφαλίζει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέρος της τελωνειακής περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι της περιοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, με όλες τις τελωνειακές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το τελωνειακό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ να γίνονται ηλεκτρονικά».

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ρυθμιστικής ζώνης σε ολόκληρη τη νήσο της Ιρλανδίας, η οποία θα καλύπτει όχι μόνο τους κανόνες υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας (SPS) και γεωργικών ειδών διατροφής, αλλά όλα τα αγαθά, «εξαλείφοντας έτσι τους ρυθμιστικούς ελέγχους για το εμπόριο αγαθών μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και την Ιρλανδίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ