ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμες οι ΗΠΑ να πουλήσουν πυραύλους Javelin στην Ουκρανία

Έτοιμες οι ΗΠΑ να πουλήσουν πυραύλους Javelin στην Ουκρανία
AP Photo

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση ενός πακέτου 150 αντιαρματικών πυραύλων Javelin και 10 εκτοξευτήρων τους στην Ουκρανία, η αξία του οποίου θα ανέλθει σε 39,2 εκατ. δολάρια.

Οι πύραυλοι Τζάβελιν, τους οποίους κατασκευάζει η αμερικανική βιομηχανία όπλων Raytheon και μπορούν να μεταφέρονται από έναν στρατιώτη, είχαν αναφερθεί στην τηλεφωνική συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την 25η Ιουλίου η οποία οδήγησε στην έναρξη έρευνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να κριθεί αν θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή και πιθανόν καθαίρεση του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την πώληση, το σύστημα αυτό θα συμβάλλει η Ουκρανία να ενισχύσει τις «αμυντικές της δυνατότητες» και να «υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Η πώληση καταγράφεται εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα της εξέγερσης φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, που δρουν σύμφωνα με το Κίεβο χάρη στην υποστήριξη της Μόσχας, κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνείται.

Η διμερής συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για την αγορά περισσότερων πυραύλων νωρίτερα φέτος. Είχε αγοράσει έναν αρκετά υψηλότερο αριθμό τέτοιων αντιαρματικών πυραύλων — πιο συγκεκριμένα 210 — το 2018. Η πώληση είχε εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2017.

Ήθελε «χάρη»

Όταν ο Ζελένσκι είχε πει στον Τραμπ τον Ιούλιο πως η χώρα του θέλει να αγοράσει «κι άλλους Τζάβελιν», ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως ήθελε μια «χάρη» σε αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Ρεπουμπλικάνου, ο Τραμπ ήθελε το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για διαφθορά σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών ώστε να τον αντιμετωπίσει στις προεδρικές εκλογές του 2020, και του γιου του Χάντερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ