ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Συρία: Υπεραμύνεται της απόσυρσης των στρατευμάτων, κατακεραυνώνει την Ευρώπη

Τραμπ για Συρία: Υπεραμύνεται της απόσυρσης των στρατευμάτων, κατακεραυνώνει την Ευρώπη
ΑP Photo/Carolyn Kaster

Τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν από νωρίς τη Δευτέρα να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, μετά και την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι οι «ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν» στην προαναγγελθείσα στρατιωτική επιχείρηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή.

Όπως επισήμανε η αμερικανική προεδρία, οι δυνάμεις των ΗΠΑ αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των μαχητών του ISIS., καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Όπως επισήμανε η αμερικανική προεδρία, οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των μαχητών του ISIS, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω πολλαπλών αναρτήσεων στο Twitter, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ σήκωσαν υπερβολικό βάρος και κόστος στη μάχη καταπολέμησης του ISIS».

«Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι πήγαν στη Συρία για 30 ημέρες, πριν από πολλά χρόνια. Μείναμε και η εμπλοκή μας έγινε όλο και βαθύτερη, χωρίς στόχο. Όταν έφτασα στην Ουάσινγκτον, το Ισλαμικό Κράτος ήταν ανεξέλεγκτο στην περιοχή. Καταφέραμε γρήγορα να νικήσουμε το 100% του χαλιφάτου και να πιάσουμε χιλιάδες μαχητές του ISIS, προερχόμενοι κυρίως από την Ευρώπη».

«Αλλά η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω, μας είπαν να τους κρατήσουμε στις ΗΠΑ. Είπα όχι, σας κάναμε μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε να τους κρατήσουμε στις αμερικανικές φυλακές με τεράστιο κόστος. Είναι δικοί σας για να δικαστούν. Είπαν ξανά όχι, σκεπτόμενοι -ως συνήθως- ότι οι ΗΠΑ είναι πάντα το "κορόιδο" στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, στα πάντα. Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά πληρώσαμε τεράστια ποσά σε εξοπλισμό γι’ αυτό. Πολεμούν την Τουρκία για δεκαετίες», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Απέτρεψα αυτή τη μάχη για σχεδόν τρία χρόνια, αλλά είναι ώρα να απεμπλακούμε από γελοίους πολέμους δίχως τέλος, πολλοί από αυτούς φυλετικοί, και να επιστέψουμε τους στρατιώτες μας στο σπίτι», πρόσθεσε.

«Θα πολεμήσουμε όπου είναι το συμφέρον μας και μόνο για να νικήσουμε. Τουρκία, Συρία, Ιράν, Ιράκ, Ρωσία και οι Κούρδοι θα πρέπει τώρα να καταλάβουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμαλώτους μαχητές του ISIS στη γειτονιά τους», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

«Όλοι μισούν το ISIS, είναι εχθροί εδώ και χρόνια. Είμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συντρίψουμε τον ISIS και πάλι αν έρθουν οπουδήποτε κοντά μας!», κατέληξε ο Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ