ΚΟΣΜΟΣ

Πληροφορίες για τουρκική αεροπορική επιδρομή στα βόρεια της Συρίας - Διαψεύδουν οι Κούρδοι

Πληροφορίες για τουρκική αεροπορική επιδρομή στα βόρεια της Συρίας - Διαψεύδουν οι Κούρδοι
AP Photo/ΑΡΧΕΙΟΥ

Πληροφορίες για τουρκική επίθεση κατά κουρδικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας, άρχισαν να διακινούνται αργά το βράδυ της Δευτέρας από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι προσώρας συγκεχυμένες. Σύμφωνα με την Jerusalem Post που επικαλείται το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, τουρκικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην πόλη αλ-Μαλικίγια στο βόρειο σύνορο της Συρίας.

Από την άλλη, άλλες πηγές κάνουν λόγο για στοχοθέτηση θέσεων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία, βασικής συνιστώσας του SDF που η Άγκυρα έχει κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αυτοί είναι οι βασικοί σταθμοί της αμερικάνικης εμπλοκής στον πόλεμο στη Συρία

Μάλιστα, στα social media κυκλοφόρησαν βίντεο με τη φερόμενη επιδρομή της τουρκικής αεροπορίας.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η τουρκική αεροπορία «εξουδετέρωσε» τρία μέλη του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Ωστόσο, δήμαρχος της πόλης Ντερίκ, στα βορειοανατολικά της Συρίας, διαψεύδει πως υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές εντός συριακού εδάφους.

Κούρδοι της Συρίας: Θα αντισταθούμε μέχρις εσχάτων στην τουρκική εισβολή

«Ανά πάση στιγμή η επίθεση»

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία μπορεί να εξαπολυθεί ανά πάσα στιγμή» και στόχο έχει να «εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή, για να επιστρέψουν οι Σύροι πρόσφυγες χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα».

Ως «προσωρινό μέτρο» χαρακτήρισε δε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις ενέργειες της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχεμε τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.

«…Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τονίζοντας ότι η ενέργεια της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή (στην βορειοανατολική Συρία) είναι προσωρινή», ανέφερε το ιρανικό υπουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ