ΚΟΣΜΟΣ

Το «μανιφέστο» του δράστη των επιθέσεων στο Χάλε

Το «μανιφέστο» του δράστη των επιθέσεων στο Χάλε
AP Photo/Jens Meyer

Ο δράστης της επίθεσης με στόχο συναγωγή στη Χάλε της Γερμανίας, είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο μανιφέστο πριν εξαπολύσει το φονικό του χτύπημα. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα ανέφεραν το ειδικευμένο ινστιτούτο παρακολούθησης της τρομοκρατικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο SITE Intelligence Group και η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το έγγραφο «μοιάζει να δημιουργήθηκε πριν από μία εβδομάδα, την 1η Οκτωβρίου».

Η διευθύντρια του SITE, Ρίτα Κατς, ανέφερε μέσω Twitter ότι περιέχει «φωτογραφίες των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν» στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων «αυτοσχέδιων όπλων», ενώ κάνει λόγο για τον σκοπό του δράστη «να σκοτώσει όσο περισσότερους μη λευκούς ήταν δυνατόν, κατά προτίμηση Εβραίους».

Η Die Welt ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το κείμενο, έκτασης περίπου 10 σελίδων, συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα, αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο του δράστη να επιτεθεί στη συναγωγή της Χάλε την ημέρα της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ και να επιβιώσει.

Περίπου 2.200 χρήστες είδαν πλάνα της επίθεσης

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ήταν περίπου 2.200 αυτοί που είδαν πλάνα της επίθεσης που εξαπέλυσε ο νεαρός ακροδεξιός. Να υπενθυμίσουμε πως έκανε live μετάδοση σε διαδικτυακή πλατφόρμα.

«Μια εγγραφή της μετάδοσης, αρχείο που δημιουργήθηκε αυτόματα βάσει των ρυθμίσεων του λογαριασμού (του δράστη), θεάθηκε από περίπου 2.200 ανθρώπους τα 30 λεπτά (που μεσολάβησαν) ώσπου το βίντεο καταγγέλθηκε και διαγράφηκε από το Twitch», ανέφερε η δημοφιλής πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών μέσω Twitter.

Η αρχική απευθείας μετάδοση της επίθεσης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, διήρκεσε 35 λεπτά και την παρακολούθησαν απευθείας περίπου πέντε χρήστες της πλατφόρμας, συμπλήρωσε το Twitch.

Η πλατφόρμα έχει «πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι συμπεριφορών μίσους και αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά κάθε πράξη βίας. Εργαστήκαμε με συναίσθηση του επείγοντος για τη διαγραφή αυτού του περιεχομένου και θα διαγράψουμε οριστικά κάθε λογαριασμό συνδρομητή που θα διαπιστώσουμε ότι αναρτά ή αναπαράγει περιεχόμενο (που συνδέεται) με αυτή τη φρικιαστική πράξη«, πρόσθεσε το Twitch.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ