ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει καμία αξία το ανακοινωθέν Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν έχει καμία αξία το ανακοινωθέν Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
AP Photo/Bilal Hussein

Για «αβάσιμους ισχυρισμούς» στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, σημειώνει πως τα συμπεράσματα της συνόδου δεν έχουν «καμία σημασία και αξία» για την Τουρκία.

«Το ανακοινωθέν είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς το ελληνικό/ελληνοκυπριακό δίδυμο εμπλέκει περιφερειακές χώρες και τις εργαλειοποιεί για τις μαξιμαλιστικές και αδιάλλακτες εθνικές του πολιτικές, εις βάρος του διεθνούς δικαίου», αναφέρει η τουρκική πλευρά.

Παράλληλα, αναφέρει πως η Άγκυρα έχει καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια στο θέμα του Κυπριακού, τονίζοντας πως είναι γνωστή η πλευρά που δεν αποδέχθηκε «το σχέδιο Ανάν του 2004 και εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά».

Το Κυπριακό θα παραμένει άλυτο για όσο διάστημα η ελληνική/ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να αγνοεί ακόμη και την ύπαρξη του Τουρκοκυπρίων, να αρνείται την πολιτική ισότητα και τους θεωρεί μειονότητα, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Αυτή η στάση είναι ο βασικός λόγο της αποτυχίας κάθε διαπραγμάτευσης που έχει λάβει χώρα τις τελευταίες πέντε δεκαετίες».

«Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σχετικά με την δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού, ανθεκτικού και εξισωτικού καθεστώτος στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου, που στηρίζει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των πλευρών, σε όλες τις θάλασσες, ακόμη και στην Μεσόγειο».

Η ίδια ανακοίνωση τονίζει πως «το δίδυμο Ελλάδος και Ελληνοκυπρίων αγνοεί την βασική αρχή της ορθότητας Σύμβασης Θαλάσσιου Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών και οι μαξιμαλιστικές πολιτικές τους έχουν δημιουργήσει αποτελέσματα, τα οποία είναι εναντίον της Αιγύπτου στο θέμα της δικαιοδοσίας θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Η Αίγυπτος κλείνει τα μάτια της στην εκμετάλλευση της κατάστασης από το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Η Άγκυρα κλείνει αναφερόμενη στο θέμα της εισβολής της στην Συρία. «Καταδικάζουμε τους ανυπόστατους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ