ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στην Ερυθρά Θάλασσα: Ποιος έπληξε το ιρανικό τάνκερ - Τι ανακοίνωσε το Ιράν

Θρίλερ στην Ερυθρά Θάλασσα: Ποιος έπληξε το ιρανικό τάνκερ - Τι ανακοίνωσε το Ιράν
SHANA via AP

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επιβεβαίωσε ότι το ιρανικό πετρελαιοφόρο Sabiti δέχθηκε σήμερα επίθεση, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα και υπέστη ζημιές, μετέδωσε η ιρανική δημόσια τηλεόραση.

«Αυτοί που κρύβονται πίσω από την επίθεση, ευθύνονται για τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης περιπέτειας, συμπεριλαμβανομένης της επικίνδυνης περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκλήθηκε», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο επλήγη δύο φορές καθώς έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Λίγο νωρίτερα η Ιρανική Εθνική Εταιρεία Πετρελαιοφόρων (NIOC) διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «πύραυλοι από την Σαουδική Αραβία έπληξαν το ιρανικό πετρελαιοφόρο».

Το Reuters διευκρινίζει ότι η εταιρεία στην ανακοίνωσή της δεν διαψεύδει ότι πύραυλοι έπληξαν το πλοίο της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να επιρριφθούν ευθύνες» για την έκρηξη που προκλήθηκε στο δεξαμενόπλοιο ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Βάσει των διεθνών κανονισμών, όλα τα σκάφη που υπερβαίνουν μια συγκεκριμένη χωρητικότητα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με trackers, γνωστά ως Συστήματα Αυτόματης Αναγνώρισης (Automatic Identification Systems - AIS).

Ωστόσο, τα πλοία δεν υποχρεούνται να έχουν ενεργοποιημένη την AIS τους συνεχώς.

Αναλυτής σε θέματα ναυτιλίας, δήλωσε στο BBC ότι είναι σύνηθες για τα ιρανικά δεξαμενόπλοια να απενεργοποιήσουν το AIS για να αποφύγουν τον εντοπισμό, συχνά για να αποφύγουν τις διεθνείς κυρώσεις ή παρενοχλήσεις από τη Σαουδική Αραβία.

Το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς το ιρανικό λιμάνι του Λαράκ στον Κόλπο, σύμφωνα παράλληλα με στοιχεία της υπηρεσίας Refinitiv που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με τη Refinitiv, το πλοίο πλέει με τις μηχανές του με προορισμό του το Λαράκ, ένα νησί ανοιχτά των ιρανικών ακτών, δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Refinitiv.

Το περιστατικό σημειώνεται λιγότερο από ένα μήνα έπειτα από τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο διυλιστήριο της Aramco, στην πόλη Αμπκάικ της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Τον Σεπτέμβριο, Ριάντ και Ουάσινγκτον κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις που έγιναν κατά δύο σημαντικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο το Ιράν διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η φερόμενη επίθεση σήμερα σημειώνεται επίσης μετά την σύλληψη αρκετών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Κόλπου και αυτήν ενός ιρανικού τάνκερ τον Ιούλιο στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, στο οποίο δόθηκε τελικά άδεια να αναχωρήσει στις 15 Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ