ΚΟΣΜΟΣ

Η ανταπόκριση της Clarissa Ward του CNNi από τη Συρία για την τουρκική εισβολή

Η ανταπόκριση της Clarissa Ward του CNNi από τη Συρία για την τουρκική εισβολή
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Τα όσα συμβαίνουν στη βόρεια Συρία λόγω της τουρκικής εισβολής που ξεκίνησε την Τετάρτη με τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας «Πηγή της Ειρήνης», μεταφέρει η βραβευμένη πολεμική ανταποκρίτρια και επικεφαλής των ανταποκριτών του CNΝi, Clarissa Ward, η πρώτη δημοσιογράφος της Δύσης που κάλυψε τη ζωή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, έκανε λόγο για «αρκετά θύματα μεταξύ των αμάχων» και συγκεκριμένα τουλάχιστον επτά είναι οι νεκροί άμαχοι σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, από την πλευρά της Συρίας, αλλά ακόμη περισσότεροι και κατά εκτίμηση εννέα - φαίνεται πως είναι τα θύματα από την τουρκική πλευρά».

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, αν δούμε ποιος είναι ο δηλωμένος στόχος της Τουρκίας, δηλαδή να δημιουργήσει μία τεράστια ζώνη ουδέτερη, η οποία θα εκτείνεται παραπάνω από 300 χιλιόμετρα σε εύρος και 30 χιλιόμετρα σε βάθος», είπε μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος του CNNi.

Κληθείσα να απαντήσει -βάσει της εμπειρίας της- για την πιθανή διάρκεια του πολέμου που διεξάγει η Άγκυρα, η Clarissa Ward εκτίμησε ότι στην περίπτωση που η Τουρκία έχει αποφασίσει να «καθαρίσει» την περιοχή «τότε αυτό θα διαρκέσει εβδομάδες αν όχι και μήνες».

«Άρα θα χρειαστεί να υπάρξουν περισσότερες χερσαίες επιχειρήσεις», τόνισε η πολεμική ανταποκρίτρια.

Η ίδια ανέφερε ότι θα υπάρξει βίαιος ξεριζωμός χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους, ενώ μέχρι στιγμής μόνο από την πόλη Ράσα έχουν φύγει πάνω από 60.000 άνθρωποι.



«Υπάρχει πικρία, υπάρχει φόβος για το τι θα φέρει αυτός ο πόλεμος», απάντησε η επικεφαλής των ανταποκριτών του CNNi, σε ερώτηση σχετικά με τα συναισθήματα των Κούρδων, μετά από το «πράσινο φως» του Ντόναλντ Τραμπ και την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Η ίδια ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν ακριβώς έκπληξη καθώς τον Ιανουάριο του 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, απόφαση τότε ακύρωσε λόγω των διεθνών πιέσεων.

Ωστόσο, πλέον οι Κούρδοι ελπίζουν έστω ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μία συμφωνία ώστε να σταματήσει ένα νέο μεγάλο αιματοκύλισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ