ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θα μπούμε στο Κομπάνι και τη Μανμπίτζ

Ερντογάν: Θα μπούμε στο Κομπάνι και τη Μανμπίτζ
ASSOCIATED PRESS

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους θα εισβάλουν στις κουρδικές πόλεις Κομπάνι και Μανμπίτζ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε συγκεκριμένα: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Κομπάνι. Συντονιζόμαστε με τους Ρώσους. Είμαστε καθαροί για τη Μανμπίτζ. Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Ερντογάν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ:

«Ο κόσμος βλέπει τι γίνεται στην περιοχή. Είπα στους Ευρωπαίους ηγέτες τι συμβαίνει και ότι δεν ξέρουν την πραγματικότητα, γιατί βομβαρδίζονται από πληροφορίες. Είμαστε μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Απειλούμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις από τρομοκράτες. Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες;».

Ταυτόχρονα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Μανμπίτζ αρχίζει οσονούπω.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, γύρω από την πόλη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ενόπλων του «Εθνικού Συριακού Στρατού» που υποστηρίζεται από την Άγκυρα.

Απέναντι στον Άσαντ

Η ανακοίνωση του Ερντογάν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί:

  • Στην Μανμπίτζ και το Κομπάνι έχουν εισέλθει στρατεύματα του Άσαντ ύστερα από τη χτεσινή συμφωνία της Δαμασκού με τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις). Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους και τους συμμάχους τους, προκειμένου να αναχαιτιστεί η τουρκική εισβολή. Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας. Το ερώτημα είναι λοιπόν αν θα έρθουν σε αντιπαράθεση οι δυνάμεις του Άσαντ με αυτές του Ερντογάν.
  • Το Κομπάνι είναι η πόλη-σύμβολο για τους Κούρδους. Ήταν εκεί όπου το 2014 αναχαιτίστηκε η προέλαση του ISIS, με τεράστιες θυσίες των Κούρδων.


Ενδεχόμενη κατάληψη των δύο πόλεων από τις τουρκικές πόλεις θα σημάνει την απώλεια από τους Κούρδους των βασικών αστικών κέντρων τους.

Ταλ Αμπιάντ και Τελ Τάμερ

Εντωμεταξύ, κυβερνητικά στρατόπεδα εισήλθαν και στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό. Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα, οι SDF διατηρούν τον έλεγχο του Ταλ Αμπιάντ και του Ρας Αλ Αΐν.

Η συμφωνία

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ