ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η τουρκική εισβολή πρέπει να απασχολήσει το ΝΑΤΟ

Μέρκελ: Η τουρκική εισβολή πρέπει να απασχολήσει το ΝΑΤΟ
Photo/Markus Schreiber

Να συζητηθεί η τουρκική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η επίθεση προκαλεί «ανθρώπινη οδύνη», ενώ οδηγεί σε νέα ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τον αγώνα εναντίον του ISIS.

Η κ. Μέρκελ κάλεσε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική της επίθεση εναντίον των Κούρδων και χαιρέτισε την αυστηρή καταδίκη της χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χαίρομαι που υπήρξε ομοφωνία», δήλωσε η καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την νορβηγίδα Πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει και το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η ίδια η Τουρκία.

Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Από την πλευρά της η κ. Σόλμπεργκ δήλωσε ότι συμφωνεί με την Γερμανίδα καγκελάριο και καταδίκασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Συρία. «Ανησυχούμε πολύ για την ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο αυτή την επιχείρηση», δήλωσε η νορβηγίδα πρωθυπουργός και, αναφερόμενη στην αναστολή πωλήσεων εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν ενωμένες έναντι της Άγκυρας. Τόνισε ωστόσο ότι είναι προτιμότερο η Τουρκία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, αυτό διευκολύνει τον διάλογο μαζί της. «Δεν μπορούμε ωστόσο να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Βερολίνο δεν αναμένει να αποφασιστούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής

Παράλληλα, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επικαλούμενο πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, ανέφερε πως το Βερολίνο δεν αναμένει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη θα αποφασίσει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της 'Αγκυρας.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. καταδικάστηκε κατηγορηματικά η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στην Συρία, αλλά δεν συμφωνήθηκε εμπάργκο στην πώληση εξοπλιστικών συστημάτων ή απειλή κυρώσεων, επισημαίνει το dpa και αναφέρει ότι στις συνομιλίες της Πέμπτης και της Παρασκευής οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ασχοληθούν με το θέμα της τουρκικής εισβολής και δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέες αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν είναι προγραμματισμένες.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί ακόμη με την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό και τις προοπτικές της, ενώ, όπως τονίζει το dpa, η συζήτηση θα αφορά κυρίως το ενδεχόμενο διάθεσης νέων πόρων στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πάντως επανειλημμένα ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού των δύο ζητημάτων, των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία και της εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ