ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι Κούρδοι να παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι το βράδυ

Ερντογάν: Οι Κούρδοι να παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι το βράδυ
Presidential Press Service via AP, Pool

«Ποτέ στην ιστορία μας δεν έχουμε προχωρήσει σε σφαγές άμαχων πληθυσμών και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Η θρησκεία και η φύση μας δεν μας το επιτρέπουν»: αυτό υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την Κύπρο, ενώ παράλληλα έστειλε τελεσίγραφο στους Κούρδους της Συρίας να παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι το βράδυ.

Σε δηλώσεις του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όλων όσων «κατηγορούν την Τουρκία για σφαγές».

«Εάν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων, ρίξτε μια ματιά στη Κύπρο πριν από την ανάμειξη της Τουρκίας, ρίξτε μια ματιά στην Παλαιστίνη -που βρίσκεται κάτω από τη μύτη σας- όπου οι μουσουλμάνοι δολοφονούνται στους δρόμους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Η Τουρκία δεν πολεμά τους Σύρους αλλά την τρομοκρατική βαναυσότητα που τους επιβάλλεται» δήλωσε επίσης ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις στη Συρία δεν βάζουν στο στόχαστρο εκκλησίες ακόμη και όταν οι «τρομοκράτες τις χρησιμοποιούν ως καταφύγιο».

Ο Ερντογάν δήλωσε πως από την αρχή της επιχείρησης στη Συρία, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν «καθαρίσει» 1.220 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τρομοκράτες.

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν έχει ποτέ στην ιστορία της καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τρομοκρατικές ομάδες. Δεν αναζητούμε διαμεσολαβητή για να κάνουμε κάτι τέτοιο» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, και συμπλήρωσε:

«Μέχρι το βράδυ όλοι οι τρομοκράτες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να αποχωρήσουν από την ασφαλή ζώνη που έχουμε προσδιορίσει».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μερικές μόλις ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό χτες το βράδυ, ο κ. Πενς θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και θα συναντηθούν με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ