ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ρωσικό σχέδιο με βάση τη Συμφωνία των Αδάνων - Οι μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους

Συρία: Ρωσικό σχέδιο με βάση τη Συμφωνία των Αδάνων - Οι μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους
AP Photo/Alexander Zemlianichenk

Ώρα με την ώρα οι Ρώσοι καταλαμβάνουν όλες τις θέσεις που εγκατέλειψαν εσπευσμένα οι Αμερικανοί.

Ταυτόχρονα τα κυβερνητικά στρατεύματα προωθούνται ακόμα περισσότερο μέσα στη Ροτζάβα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πολεμούν στο πλευρό των SDF, όπως προβλέπει συμφωνία Κούρδων-Άσαντ-Ρωσίας. Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.

Τα ρωσικά ΜΜΕ δεν χάνουν βέβαια την ευκαιρία για ένα επικοινωνιακό μπαράζ σε βάρος των ΗΠΑ, με ρεπορτάζ μέσα από τις πρώην αμερικανικές βάσεις όπου τώρα έχουν εγκατασταθεί Ρώσοι στρατιώτες. Η Ρωσία καθιστά πλέον σαφές ότι αυτή ορίζει τις τύχες της Συρίας.

Μυστικές διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με το Associated Press, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ SDF, Ρωσίας και Άσαντ διεξάγονται μυστικά από τις αρχές του 2018. Αυτός είναι ο λόγος που η συμφωνία κλείστηκε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έναρξης της τουρκικής εισβολής στη Συρία κι εφαρμόστηκε αμέσως. Στο ρεπορτάζ των Marthew Thew Lee και Sarrah El Debb αναφέρεται ότι: «Οι συζητήσεις μεταξύ των Κούρδων, της συριακής κυβέρνησης και της Μόσχας άρχισαν στις αρχές του περασμένου έτους, καθώς οι Κούρδοι ανησυχούσαν ότι οι Αμερικανοί θα τους αφήσουν ξεκρέμαστους, δήλωσαν Κούρδοι αξιωματούχοι.» Σημείο καμπής για την προσέγγιση των δύο πλευρών αποτέλεσε η τουρκική εισβολή στο Αφρίν. Η Ρωσία έσπευσε να καλύψει το κενό και να προσεταιριστεί τους πρώην συμμάχους της Ουάσιγκτον. Μένει να δούμε αν και πώς θα εφαρμοστεί το τμήμα της συμφωνίας που προβλέπει μια ορισμένη αυτοδιοίκηση των Κούρδων.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στη Hurriyert εμφανίστηκε αδιάλλακτος. Συγκεκριμένα, είπε: «Ορισμένοι ηγέτες προσπαθούν να διεξαγάγουν μια διαμεσολάβηση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση. Δεν γυρεύουμε έναν μεσολαβητή, δεν τον έχουμε ανάγκη», είπε ο Ερντογάν.»

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, έδωσε τελεσίγραφο στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, τη βασική δύναμη των SDF: «Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: Αμέσως, απόψε, όλοι οι τρομοκράτες καταθέτουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους, καταστρέφουν όλες τις οχυρώσεις τους και αποσύρονται από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει. Όταν θα έχει γίνει αυτό που έχουμε περιγράψει, από τη Μάνμπιτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρησή μας Πηγή Ειρήνης, που στόχο έχει μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει από μόνη της», συμπλήρωσε.»

Πίσω όμως από το τελεσίγραφο και του υψηλούς τόνους, διαφαίνεται η αναδίπλωση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν δεν θέτει πλέον ως στόχο της εισβολής την εγκατάσταση στη ζώνη ασφαλείς δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Περιορίζεται στην εξουδετέρωση των YPG.

\

H ρωσική πρόταση

Η Μόσχα χωρίς να χάνει χρόνο, ρίχνει στο τραπέζι τη δική της πρόταση για την επίλυση της κρίσης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ δήλωσε ότι οι συριακές και οι τουρκικές δυνάμεις θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους για να συνεργαστούν στη βόρεια Συρία βάσει της Συμφωνίας των Αδάνων του 1998.

Η Συμφωνία των Αδάνων συνάφθηκε μετά από πολεμικό τελεσίγραφο της Τουρκίας στον πατέρα Άσαντ. Έδινε το δικαίωμα στον τουρκικό στρατό να κάνει διασυνοριακές επιχειρήσεις ασφαλείας μέσα στο έδαφος της βόρειας Συρίας, σε βάθος 30 χιλιομέτρων. . Επίσης υποχρέωνε τη Δαμασκό να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και να «αποκεφαλίσει» την ηγεσία του. Σαν αποτέλεσμα ο Οτσαλάν εκδιώχθηκε από τη Συρία για να καταλήξει μετά από τη γνωστή περιπέτεια στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, στα χέρια της ΜΙΤ.

Μι νέα εκδοχή της συμφωνίας των Αδάνων θα έδινε τέλος στη φιλοδοξία του Ερντογάν για δημιουργία μεγάλης ζώνης υπό τουρκικό έλεγχο εντός της συριακής επικράτειας. Ταυτόχρονα, θα ανέθετε στον Άσαν την υποχρέωση της επιτήρησης των τουρκικών συνόρων. Είναι άδηλο τι θα σήμαινε για την ηγεσία του PYD, του βασικού κουρδικού κόμματος της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ