ΚΟΣΜΟΣ

Στη Ρωσία θα μεταβεί ο Ερντογάν για συνομιλίες με τον Πούτιν για την τουρκική εισβολή στη Συρία

Στη Ρωσία θα μεταβεί ο Ερντογάν για συνομιλίες με τον Πούτιν για την τουρκική εισβολή στη Συρία
(AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

Στην Ρωσία πρόκειται να μεταβεί την επόμενη Τρίτη , 22 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από πρόσκληση που έλαβε από τον Τούρκο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο Σότσι, όπου θα συζητήσουν σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βορειοαντολική Συρία.

Όπως ανέφερε το γραφείο Τύπου του Ρώσου προέδρου, ο Πούτιν προσκάλεσε τον Ερντογάν για επίσκεψη τις προσεχείς μέρες και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε τις εικασίες ότι στις συζητήσεις αυτές των δύο ηγετών θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Ρωσία είναι ο κύριος υποστηρικτής της Συρίας και δυνάμεις της έχουν αναπτυχθεί ήδη σε πόλεις-στόχους της τουρκικής εισβολής, όπως η Μανμπίτζ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας, ανοίγοντας το δρόμο για μια διασυνοριακή στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας.

Μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων έκαναν συμμαχία με τη συριακή κυβέρνηση, και ανέπτυξαν στρατεύματα στην παραμεθόρια περιοχή.

Η επίθεση της Τουρκίας, που είναι τώρα στην ένατη ημέρα, αποσκοπεί στην απομάκρυνση των δυνάμεων που κατευθύνονται από τους Κούρδους από την περιοχή των συνόρων και στη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

Η Ρωσία και το Ιράν είναι ισχυροί σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης και η Μόσχα κινήθηκε γρήγορα για να γεμίσει το κενό έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, αναπτύσσοντας το στρατό της για να λειτουργήσει ως αποθεματικό καθώς οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης κινήθηκαν βόρεια στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις συριακές κουρδικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ