ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για το Brexit: Τα κύρια σημεία και τα «αγκάθια»

Συμφωνία για το Brexit: Τα κύρια σημεία και τα «αγκάθια»
(AP Photo/Francisco Seco)

Σε συμφωνία κατέληξαν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοστούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίστηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

AP 19290423820269


Πηγή: AP IMAGES

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Εργατικό Κόμμα, DUP και SNP απορρίπτουν τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) απορρίπτουν τη νέα συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, καθιστώντας αβέβαιη την έγκρισή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίς το πρωί από το DUP, που έκανε γνωστή την αντίθεση του κόμματος στον συμβιβασμό που αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να εκφράζει την θέση μας, τόνισε πηγή του κόμματος.

AP 19290407741272 1


Πηγή: (AP Photo/Virginia Mayo)

Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες «δεν θα ενώσει τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Brexit είναι να δοθεί στον πληθυσμό ο τελευταίος λόγος μέσω της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος (245 έδρες) Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, διότι προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η ηγέτης του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.

«Το Brexit που οραματίζεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι μία έξοδος που προβλέπει μία πολύ χαλαρότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τα προϊόντα διατροφής, την περιβαλλοντική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», εξήγησε η Νίκολα Στέρτζον.

«Η Σκωτία δεν ψήφισε υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή και οι βουλευτές του SNP δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή».

Οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν σοβαρά πλήγματα για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την διαγραφή 21 βουλευτών των Τόρις.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο Twitter ότι «εξασφάλισε μία σπουδαία συμφωνία για την ανάληψη του ελέγχου», αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχε δώσει το στρατόπεδο του "Leave" κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016 και την επαναφορά στο Ηνωμένο ο Βασίλειο του ελέγχου των νόμων του, της εμπορικής του πολιτικής, των συνόρων και των χρημάτων του.

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να εγκρίνουν το κείμενο της συμφωνίας σε έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση το Σάββατο, «ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με άλλες προτεραιότητες, όπως το κόστος ζωής, η δημόσια διοίκηση, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον», αφού το θέμα του Brexit μονοπώλησε τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια.

Για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να στηριχθεί στην ψήφο ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και ορισμένων ανεξάρτητων προερχόμενων από εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από τη Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016.

Η συμφωνία την οποία είχε εξασφαλίσει η Τερέζα Μέι έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της δικής της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες απερρίφθη τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, κυρίως λόγω των διευθετήσεων που προέβλεπε για την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι ψήφοι του ευρωσκεπτικιστικού προτεσταντικού DUP, το οποίο διαθέτει 10 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρούνται κρίσιμες, από την μία πλευρά διότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και από την άλλη πλευρά διότι το πράσινο φως του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας θα έπειθε υπέρ της συμφωνίας τους 50 περίπου υποστηρικτές του σκληρού Brexit των Συντηρητικών, που ανήκουν στο «European Research Group» (ERG).

Βέβαιος ο Τζόνσον ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι η νέα του συμφωνία για το Brexit μπορεί να επικυρωθεί έως την ημερομηνία εξόδου της 31ης Οκτωβρίου και θα προχωρήσει σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφίσει νομοθεσία που να επικυρώνει επίσημα τη συμφωνία.

Ερωτηθείσα εάν ο Τζόνσον πιστεύει ότι η απαραίτητη νομοθεσία μπορεί να εγκριθεί εγκαίρως προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος δήλωσε: «Οι πολίτες αναμένουν ότι, εάν περάσει η συμφωνία, οι βουλευτές θα κάνουν ό,τι μπορούν για την περάσουν εγκαίρως και, ναι, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο.

Ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit και δεν θα την αποδεχθεί, αν του προταθεί, δήλωσε σήμερα πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.

«Ο πρωθυπουργός θα πει στους ηγέτες της ΕΕ ότι είτε θα υπάρξει αυτή η συμφωνία είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία - όχι όμως αναβολές», σημείωσε η πηγή. «Δεν θα ζητήσει παράταση και δεν θα αποδεχθεί παράταση, αν του προταθεί», πρόσθεσε η ίδια πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.

Προηγουμένως και η επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ είχε τονίσει επικαλούμενη πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν μια νέα αναβολή του Brexit, ευελπιστώντας ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα προτιμήσουν στην περίπτωση αυτή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με την συμφωνία του από μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δηλώνει ότι ο Τζόνσον θα ζητήσει από τους ηγέτες να αποκλείσουν περαιτέρω αναβολή - αναμένεται να τους ζητήσει να καταστήσουν σαφές ότι είναι 'είτε η νέα συμφωνία είτε καμία συμφωνία, αλλά όχι άλλες αναβολές», σημείωσε η Κούενσμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ