ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ευρωπαϊκό «ναι» στη συμφωνία για το διαζύγιο ΕΕ – Βρετανίας

Brexit: Ευρωπαϊκό «ναι» στη συμφωνία για το διαζύγιο ΕΕ – Βρετανίας

Δεκτή έκαναν τη νέα συμφωνία για το Brexit οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, ανοίγοντας το δρόμο για να προχωρήσει η διαδικασία του διαζυγίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας.

Το κείμενο συμπερασμάτων τονίζει ότι Κομισιόν, το ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, στο εν λόγω κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά για το ενδεχόμενο παράτασης του Brexit, εάν οι Βρετανοί νομοθέτες αρνηθούν να υιοθετήσουν την συμφωνία του Τζόνσον.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ντοναλντ Τουσκ δήλωσε πως η βασική διαφορά ανάμεσα στη συμφωνία Τζόνσον και αυτή της Τερέζα Μέι είναι το ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αποδέχεται να υπάρχει τελωνειακός έλεγχος στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Η συμφωνία μας επιτρέπει να αποφύγουμε το χάος» είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το λόγο έχουν τώρα τα κοινοβούλια -το Βρετανικό και το ευρωπαϊκό.

«Τώρα περιμένουμε τις ψηφοφορίες στα κοινοβούλια» δήλωσε ο κ. Τουσκ, και συμπλήρωσε: «Σε μια πιο προσωπική νότα, αυτό που αισθάνομαι σήμερα είναι θλίψη. Βαθιά μέσα μου θα είμαι πάντα Remainer (σ.σ. έτσι ονομάζονταν πριν από το δημοψήφισμα όσοι υποστήριζαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε)».

Μάλιστα, ο κ. Τουσκ έστειλε και ένα μήνυμα στη Βρετανία και το λαό της: «Η πόρτα της Ε.Ε. θα είναι πάντα ανοιχτή, εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν στο μέλλον ότι θέλουν να είναι και πάλι μέλη της».

Με τη σειρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η συμφωνία για το Brexit προστατεύει τους Ευρωπαίους, τους Βρετανούς αλλά και τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που κατοικούν σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πάντα βάζαμε τους πολίτες σε πρώτο πλάνο κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, και συμπλήρωσε:

«Τώρα έχουμε νέο πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Και προστατεύει πλήρως και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά».

Υπογράμμισε δε, πως η συμφωνία επιτρέπει μια μετέπειτα «φιλόδοξη εμπορική συμφωνία στο μέλλον».

Αισιόδοξος ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι μια υπέροχη συμφωνία για τη χώρα μας, για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιστεύω επίσης ότι είναι μια καλή συμφωνία για τους φίλους μας στην Ε.Ε» είπε ο κ. Τζόνσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μάλιστα, έστειλε και ένα μήνυμα στα βρετανικά κόμματα:

«Είναι η ευκαιρία μας στη Βρετανία, σαν δημοκράτες, να τελειώσουμε με το Brexit».

Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι μόλις ολοκληρωθεί το Brexit η χώρα του θα μπορέσει να ρίξει το βάρος σε εσωτερικά ζητήματα.

«Μπορούμε να αποφασίσουμε το μέλλον μαζί, να επανακτήσουμε τον έλεγχο, όπως λέμε. Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερες εμπορικές συμφωνίες με χώρες ανά τον κόσμο» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Είμαι αισιόδοξος ότι όταν οι συνάδελφοί μου στο κοινοβούλιο μελετήσουν αυτή τη συμφωνία θα θέλουν να ψηφίσουν το Σάββατο…».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ