ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για ακόμη μία ημέρα

Καταλονία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για ακόμη μία ημέρα
ASSOCIATED PRESS / MANU FERNANDEZ

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κυματίζοντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και φωνάζοντας το σύνθημα «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους», πραγματοποίησαν μαζικά συλλαλητήρια σε ολόκληρη την περιοχή, για πέμπτη συνεχή ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις φυλακίσεις εννέα ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν τις πορείες τους από τους δήμους της βορειοανατολικής αυτής ισπανικής περιφέρειες, είχαν προγραμματίσει να φτάσουν στην περιφερειακή πρωτεύουσα της Βαρκελώνης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η ένταση ανάμεσα στη Μαδρίτη και την Καταλονία έχει κλιμακωθεί εκ νέου από την περασμένη Δευτέρα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών εννέα πολιτικούς και ακτιβιστές.

Οι ανακοινώσεις επί των ποινών οδήγησαν στο ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, τα χειρότερα που ζει η Ισπανία εδώ και δεκαετίες, με τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας να συνιστούν μια μείζονα πρόκληση για την ισπανική κυβέρνηση και τις περιφερειακές Αρχές της Καταλονίας που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της συγκεκριμένης περιοχής.

Στο ζήτημα παρενέβη και η Ομοσπονδία Ισπανικού Ποδοσφαίρου (RFEF), η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα που είχε προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου, ματαιώνεται υπό το φόβο σοβαρών επεισοδίων.

Οι διαδηλωτές της Παρασκευή κατέλαβαν τον κύριο αυτοκινητόδρομο αλλά και κεντρικές λεωφόρους της Καταλονίας, ξεκινώντας μια ειρηνική πορεία προς τη Βαρκελώνη, ενώ πολλοί από αυτούς κράδαιναν κίτρινες κορδέλες – σύμβολο διαμαρτυρίας ενάντια στις φυλακίσεις των ηγετών που μάχονται για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Αρκετοί δρόμοι και λεωφόροι στην Καταλονία, αλλά και βασικές οδικές αρτηρίες στη Βαρκελώνη έκλεισαν λόγω των συλλαλητηρίων.

Ακυρώσεις πτήσεων

Την ίδια στιγμή, και ο διεθνής αερολιμένας της Βαρκελώνης Ελ Πρατ, υποχρεώθηκε να ακυρώσει περίπου 150 πτήσεις αυτή την εβδομάδα, μετά και την κατάληψή του από χιλιάδες κόσμου.

Περίπου 36 πτήσεις της Vueling ακυρώθηκαν την Παρασκευή εξαιτίας της απεργίας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Εξάλλου, το δημαρχείο της Βαρκελώνης ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 700 κάδοι απορριμμάτων τυλίχθηκαν στις φλόγες κατά τη διάρκεια της πενθήμερης διαμαρτυρίας με τις ζημιές να ξεπερνούν πλέον τα 1,57 εκατ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον δέκα δέντρα γύρω από το κτήριο του δημαρχείου έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Η περιφερειακή αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη τη σύλληψη τουλάχιστον 16 ατόμων, για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, ενώ οι υγειονομικές Αρχές της Βαρκελώνης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 42 άτομα δέχθηκαν πρώτες βοήθειας λόγω τραυματισμών.

Τα συλλαλητήρια και οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην τοπική οικονομία. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Seat αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή αυτοκινήτων στη μονάδα της στο Μαρτορέλ, μια περιοχή σε μικρή απόσταση από τη Βαρκελώνη, υπό το φόβο ταραχών.

Αλλά και μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπως η MercaBarna, ανακοίνωσαν μεγάλη πτώση στις αγορές ψαριών και λουλουδιών.

Ενώπιον βελγικού δικαστηρίου ο Πουτζντεμόν

Σήμερα το πρωί ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, παρουσιάστηκε οικειοθελώς ενώπιον δικαστή στο Βέλγιο ο οποίος τον ενημέρωσε για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εναντίον του η Μαδρίτη και αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό δικαστικό έλεγχο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζντεμόν εξήγησε ότι παρουσιάστηκε στην αστυνομία και στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή. Αφέθηκε, όμως, ελεύθερος «υπό όρους και έχει τη δυνατότητα να φύγει από το Βέλγιο έπειτα από άδεια» του δικαστή, όμως θα πρέπει να παραμείνει «στη διάθεσή του» προκειμένου να απαντήσει σε οποιαδήποτε κλήση, πρόσθεσε.

Αυτή είναι η τρίτη φορά από τότε που ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Καταλονίας κατέφυγε στο Βέλγιο στα τέλη Οκτωβρίου 2017 που η Ισπανία εκδίδει ευρωπαϊκό ένταλμα για τη σύλληψή του. Σήμερα το πρωί «ενημερώθηκε, παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστή και εξέφρασε επισήμως την αντίθεσή του στην έκδοσή του στην Ισπανία», ανέφερε το γραφείο του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες.

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν επικαλέστηκε την ασυλία του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καταλανού πολιτικού, που ζει στο Βατερλό, η ισπανική δικαιοσύνη αναφέρει τα αδικήματα της «στάσης και της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων».

Πλέον εναπόκειται στη βελγική δικαιοσύνη να «αποφασίσει αν το γεγονός στο οποίο βασίζεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί αδίκημα βάσει του βελγικού δικαίου», είχε εξηγήσει την Τρίτη η εισαγγελία των Βρυξελλών. «Με δεδομένη την περιπλοκότητα της υπόθεσης και των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος του Πουτζντεμόν, η υπόθεση χρήζει ενδελεχούς δικαστικής ανάλυσης», είχε προσθέσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ