ΚΟΣΜΟΣ

Οργή & σενάρια παραίτησης Ζάεφ: Το ευρωπαϊκό «όχι» έφερε πολιτικό χάος στη Βόρεια Μακεδονία

Οργή & σενάρια παραίτησης Ζάεφ: Το ευρωπαϊκό «όχι» έφερε πολιτικό χάος στη Βόρεια Μακεδονία
(AP Photo/Virginia Mayo, Pool)

Το «ιστορικό λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκάλεσαν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το «μπλόκο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, έχει προκαλέσει πολιτικούς κλυδωνισμούς στα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να σκέφτεται, κατά πληροφορίες, ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης.

Επί επτά ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιστάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρνείται πεισματικά την ένταξη νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να αναθεωρηθούν οι μηχανισμοί διεύρυνσης, τους οποίους χαρακτηρίζει «αναποτελεσματικούς και απογοητευτικούς».

Στην υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε τελείως απομονωμένος.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, όμως, στο πλευρό του στάθηκαν Ολλανδία και Δανία.

«Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Είναι μία υπόθεση που προκαλεί μεγάλη απογοήτευση. Η Ε.Ε. πρέπει να ξεκαθαρίσει πόσο σοβαρή είναι η δέσμευσή της απέναντι στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να μην παραδοθούν και τόνισε πως δεν φέρουν βάρος της ευθύνης.

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν και αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο Twitter ότι το νέο αυτό μπλόκο είναι ένα «μήνυμα αδυναμίας».

Το ευρωπαϊκό «όχι» φάνηκε να ενοχλεί και τις ΗΠΑ, με την εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους να γράφει στο Twitter:

«Η ώρα για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι τώρα».

Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα καλωσορίσουν μια θετική ευρωπαϊκή απόφαση, η οποία θα αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των δύο χωρών.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Financial Times», επικριτές της στάσης του Παρισιού αναφέρουν ότι Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ενδέχεται να εκλάβουν την άρνηση ως προδοσία και να στραφούν προς για στήριξη προς άλλες χώρες, όπως τη Ρωσία ή την Κίνα.

Οργή στα Σκόπια

Το tweet του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας είναι ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη γειτονική χώρα.

«Το λιγότερο που χρωστάει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή είναι να είναι ειλικρινής μαζί μας. Εάν δεν υπάρχει πλέον σύμπνοια σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες αξίζουν να το μάθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντιμιτρόφ.

Χαμηλότερους τόνους επέλεξε να κρατήσει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας Μπουιάρ Οζμάνι, ο οποίος τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέρος της Ευρώπης και η σημερινή αδικία δεν πρέπει να την αποπροσανατολίσει από τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις άλλες αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος «τσαλακώθηκε» πολιτικά με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ξεκινήσει, όπως αναφέρουν σκοπιανά ΜΜΕ, πυρετώδεις συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.

Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις κυβερνητικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Η ιστοσελίδα sdk μεταδίδει πως ο Ζόραν Ζάεφ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Πρόκειται, άλλωστε, για μια πρόθεση που ο ίδιος έχει εκφράσει στο παρελθόν, εάν δεν προχωρούσαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, η σκοπιανή αντιπολίτευση ανέβασε τους τόνους και ζήτησε από την κυβέρνηση Ζάεφ πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, έστειλε, όμως, μήνυμα ενότητας.

«Δεν είναι τώρα η ώρα για διχασμό και απάθεια, ούτε για αρνητικά συναισθήματα προς κάποιες χώρες. Χρειαζόμαστε ενότητα» είπε σε δημόσια τοποθέτησή του ο πρόεδρος.

Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε πως κάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την Κυριακή.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα καθίσουν, όπως αναφέρει η ίδια ιστοσελίδα, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ το μοναδικό θέμα στην ατζέντα θα είναι οι επόμενες κινήσεις της χώρας μετά το ευρωπαϊκό μπλόκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ