ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Θα συντρίψουμε τα κεφάλια των Κούρδων αν δεν αποσυρθούν πλήρως»

Ερντογάν: «Θα συντρίψουμε τα κεφάλια των Κούρδων αν δεν αποσυρθούν πλήρως»

Με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τους Κούρδους της Συρίας, τονίζοντας πως «θα συντρίψουμε τα κεφάλια τους εάν δεν αποχωρήσουν πλήρως από την περιοχή» μετά την παρέλευση των ημερών που ορίζει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός.  

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στο Καϊσερί, ο Ερντογάν σημείωσε πως η Άγκυρα θα θέσει σε εφαρμογή το δικό της πλάνο εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα σχετικά με την ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού στη βόρεια Συρία.

Επί του ίδιου ζητήματος, προσέθεσε πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την πιθανότητα ανάπτυξης των συριακών δυνάμεων στην λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» κατά τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Χθες συνομίλησα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Την Τρίτη, θα συνεχίσουμε τον διάλογο με τον Πούτιν», είπε και τόνισε πως οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ που επιχειρούν στην περιοχή, είναι υπό την προστασία της Ρωσίας.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τον οποίο τα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία είναι έτοιμα να συνεχίσουν την επίθεσή τους αν η συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν εφαρμοστεί πλήρως.

«Σταματήσαμε την επιχείρηση για πέντε ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, οι τρομοκράτες θα αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας, θα συγκεντρώσουμε τα όπλα τους και θα καταστρέψουμε τη θέση τους. Αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση», είπε ο Ακάρ.

«Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί. Όταν δοθεί η εντολή, οι στρατιώτες μας είναι έτοιμοι να πάνε οπουδήποτε», δήλωσε στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην ίδια πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ