ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Oι βουλευτές υπερψήφισαν την τροπολογία Λέτουιν

Brexit: Oι βουλευτές υπερψήφισαν την τροπολογία Λέτουιν
Jessica Taylor/House of Commons via AP

Μία νέα ήττα υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός σήμερα, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων στήριξε την τροπολογία Λέτουιν, με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά, για παράταση του «διαζυγίου». Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει τώρα να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέα παράταση της διαδικασίας του Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2020, σημειώνει το CNNi. 

Πρόκειται για μία εξέλιξη την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να αποφύγει, μετά τη θριαμβευτική του επιστροφή από τις Βρυξέλλες με τη νέα συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ.

Η τροπολογία Λέτουιν προβλέπει ότι ακόμη και εάν το κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα συμφωνία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα έπρεπε να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του Τζόνσον, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Kοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

«Δεν διαπραγματεύομαι παράταση»

Ο Μπόρις Τζόνσον, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί παράταση με τις Βρυξέλλες και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με τη συμφωνία του ή χωρίς καθόλου συμφωνία.

«Το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για ολόκληρη την Ευρώπη είναι να εγκαταλείψουμε (σ.σ. την Ένωση) με αυτή τη νέα συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Eπίσημη ενημέρωση από το Λονδίνο αναμένει η Κομισιόν

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σχολίασε μέσω Twitter πως η Κομισιόν λαμβάνει υπόψιν της την υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτουιν και το γεγονός ότι δεν διεξήχθη τελικά η ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης.

«Τώρα θα πρέπει η βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα το συντομότερο δυνατό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ