ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Μήπως ο Τζόνσον σημείωσε μία μεγάλη νίκη τελικά;

Ανάλυση CNNi: Μήπως ο Τζόνσον σημείωσε μία μεγάλη νίκη τελικά;
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μία κίνηση που απευχόταν από την περίοδο της ανάληψης των καθηκόντων του πρωθυπουργού: ζήτησε παράταση του Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έγκριση, από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τροπολογίας που του το υπαγόρευσε.

Σε ανάλυσή του, όμως, το CNNi δίνει μία νέα πτυχή στην απόφαση του Σαββάτου, σημειώνοντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ενδέχεται να πέτυχε μία μεγάλη νίκη και όχι ήττα.

Ο Τζόνσον απέστειλε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αίτημα, εκφράζοντας, όμως – με κάθε δυνατό τρόπο – πως για την παράταση θα φέρει αποκλειστική ευθύνη η αντιπολίτευση.

Η τροπολογία Λέτουιν εγκρίθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές το απόγευμα του Σαββάτου και έδινε στον Τζόνσον μόνο μερικές ώρες για να αποστείλει την επιστολή για την παράταση.

Η κυβέρνηση έστειλε τελικώς τρεις επιστολές. Η πρώτη είχε συνταχθεί από τον ανώτερο διπλωμάτη του Τζόνσον στις Βρυξέλλες και τόνιζε πως η κυβέρνηση υπακούει στις επιταγές του νόμου.

Η δεύτερη ήταν μία φωτοτυπία της τροπολογίας Λέτουιν η οποία δεν έφερε την πρωθυπουργική υπογραφή. Η τρίτη ήταν ένα προσωπικό γράμμα του Τζόνσον στους Ευρωπαίους ηγέτες στο οποίο επέμενε στην ανάγκη αποχώρησης της Βρετανίας την 31η Οκτωβρίου και τόνιζε ότι οποιαδήποτε παράταση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και στις δύο πλευρές.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμαινε – εκ νέου – πως πρόκειται για απόφαση του Κοινοβουλίου και όχι του ιδίου.

«Έχω ξεκαθαρίσει από την περίοδο που ανέλαβα την πρωθυπουργία πως μία περαιτέρω παράταση θα επιβάρυνε τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της, όπως και τις σχέσεις αυτών», έγραφε σε επιστολή που είχε στείλει νωρίτερα σε όλους τους Βρετανούς βουλευτές.

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το νέο αίτημα των Βρετανών. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε ακόμη μία έκτακτη σύνοδο κορυφής. Κάθε μέρα που περνά και η Ε.Ε. δεν αποφασίζει, όμως, είναι μέρα κερδισμένη για τον Τζόνσον που θα προσπαθήσει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες.

Οι αντίπαλοι του Τζόνσον δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, όμως. Θα επανέλθουν στα δικαστήρια για να καταγγείλουν τον πρωθυπουργό για καταστρατήγηση των Κοινοβουλευτικών αποφάσεων, γιατί ναι μεν ζήτησε την παράταση, αλλά κάλεσε την Ένωση να μην τη δώσει.

Βέβαια, ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως γράφει το αμερικάνικο δίκτυο, φαίνεται πως θέλει να μετατρέψει τη χθεσινή ήττα σε μία μεγάλη νίκη. Το μήνυμά του είναι ένα: «Είναι απόφαση του Κοινοβουλίου και όχι δική μου». Αυτή είναι η στάση που τηρεί εδώ και μήνες. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο που παλεύει για να αποχωρήσει η Βρετανία στα τέλη Οκτβρίου, η αντιπολίτευση, όμως, τον εμποδίζει και «κλέβει» την έξοδο από τους πολίτες.

Όλα αυτά έχουν κάνει ορισμένους αναλυτές να διερωτώνται εάν ο Τζόνσον γνώριζε εξ΄ αρχής ότι θα αναγκαστεί να ζητήσει την παράταση και έστησε ένα πλάνο για να προστατεύσει το πολιτικό του κύρος, δείχνοντας πως δεν είχε άλλη επιλογή από το υπακούσει στη νομοθεσία.

Ο ίδιος ισχυρίζεται – σε κάθε τόνο – ότι εργάζεται σκληρά για να υλοποιηθεί το Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Απτό παράδειγμα η συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ε.Ε, σε μία περίοδο που όλοι θεωρούσαν το άτακτο Brexit μονόδρομο.

Παρότι, λοιπόν, το αποτέλεσμα αυτού του Σαββατοκύριακου μοιάζει σαν μία μεγάλη ήττα, οι Βρετανοί βουλευτές ενδέχεται να του δώρισαν την καλύτερη δυνατή προεκλογική καμπάνια.

Βέβαια, γράφει το CNNi, η καμπάνια του Τζόνσον μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ.

It looks like Boris Johnson was defeated. The opposite might be true, by Luke McGee, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ