ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχητική η εικόνα του Ασάνζ στο δικαστήριο: Δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομά του

Ανησυχητική η εικόνα του Ασάνζ στο δικαστήριο: Δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομά του
Elizabeth Cook/PA via AP

Ανησυχία προκάλεσε η κατάσταση που παρουσίασε ο ιδρυτής των WikiLeaksΤζούλιαν Ασάνζ, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην οποία εξετάστηκε το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ. 

Φάνηκε να μην μπορεί να θυμηθεί το ίδιο του το όνομα, αλλά και την ηλικία του.

Να υπενθυμίσουμε πως τον Απρίλιο ο Ασάνζ εκδιώχθηκε βιαίως από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και τέθηκε υπό κράτηση. Ο 48χρονος είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων η συνομωσία για χάκινγκ σε κυβερνητικούς υπολογιστές και η καταπάτηση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας. Όπως αναφέρει το Reuters, εάν καταδικαστεί ενδέχεται να καταδικαστεί σε φυλάκιση δεκαετιών.

Εμφανίστηκε στο δικαστήριο χθες. Είχε ξυριστεί, φορούσε ένα μπλε κοστούμι και είχε περιποιημένα μαλλιά. Παρότι, όμως, η εξωτερική του εμφάνιση ήταν καλύτερη από άλλες φορές, του πήρε αρκετά δευτερόλεπτα για να μπορέσει να πει το πλήρες όνομά του και την ημερομηνία της γέννησής του.

Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, μάλιστα, ο δικαστής τον ρώτησε εάν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, με τον 48χρονο να του απαντά: «Όχι, ακριβώς». Στη συνέχεια, παραπονέθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή και τόνισε πως αδυνατεί να σκεφτεί σωστά.

«Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να θεωρείται δίκαιο αυτό. Δεν μπορώ να έρευνα για τίποτα, δεν έχω πρόσβαση σε κανένα από τα έγγραφά μου. Είναι πολύ δύσκολα εκεί που είμαι», είπε ο Ασάνζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ