Πομπέο για Συρία: Έχει γίνει κάποια πρόοδος
Πηγή: (AP Photo/Patrick Semansky)

«Σίγουρα έχει γίνει κάποια πρόοδος»: αυτό δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μερικές μόλις ώρες πριν εκπνεύσει η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Βόρεια Συρία και ενώ η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αφήνοντας να εννοηθεί πως σκοπεύει να προχωρήσει σε διευκρινίσεις αργότερα σήμερα.

«Η αλήθεια είναι πως δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, να προχωρήσει με αυτή την εισβολή. Η αλήθεια είναι πως η εισβολή αυτή καθυστέρησε τον πόλεμο κατά του ISIS. Νομίζω ότι τώρα είμαστε σε καλύτερο σημείο» δήλωσε ο Πομπέο, και συμπλήρωσε:

«Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε την οικονομική δύναμη, την οικονομική μας δύναμη, για να αποφύγει μια σύγκρουση με νατοϊκό σύμμαχο».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχτηκε πως οι Κούρδοι υπήρξαν «σπουδαίοι μαχητές» αλλά είπε πως η Τουρκία έχει «θεμιτές ανησυχίες ασφαλείας» με το PKK.

Υπενθυμίζεται πως ο Μάικ Πομπέο δήλωσε χτες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

 

Διαβάστε επίσης