ΚΟΣΜΟΣ

Κρίνεται σήμερα το μέλλον της Σένγκεν-Ενδέχεται να παραταθούν οι έλεγχοι

Κρίνεται σήμερα το μέλλον της Σένγκεν-Ενδέχεται να παραταθούν οι έλεγχοι
REUTERS/Feisal Omar

Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν θα συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, σήμερα σε άτυπη συνεδρίαση τους στο Άμστερνταμ .

Η σύνοδος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αρκετές χώρες της ζώνης Σένγκεν έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα από 6 μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που ζητούν την παράταση των συνοριακών ελέγχων.

Όλα αυτά ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα των Financial Times που κάνει λόγο για σχέδιο που εξετάζει η Ε. Ε. και στο οποίο προβλέπονται αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ με στόχο να περιοριστούν οι ροές προσφύγων στην Ε.Ε και ειδικότερα στη Βόρεια Ευρώπη , μέσω και προσωρινής αναστολής της συνθήκης .

Εφόσον αποφασιστεί η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου το οποίο φέρονται να στηρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο, τότε θα εγκλωβιστούν στην ελληνική επικράτεια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καθημερινά φτάνουν στα νησιά καθώς δεν θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα προς το βορρά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σχέδιο «αποστείρωσης» συζητήθηκε την Τετάρτη σε επίπεδο αντιπροσώπων μετά από επιστολή του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Μίλος Τσέραρ, ο οποίος ζήτησε να ενισχυθεί η ΠΓΔΜ.

Πριν λίγες μέρες, η Κομισιόν μέσω ομάδας πραγματογνωμόνων έλεγξε τις ανάγκες που έχει η ΠΓΔΜ εάν χρειαζόταν να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ελλάδα.

Αν εφαρμοστεί το σχέδιο, κατά τους F.T. θα σημαίνει ότι η Ευρώπη «μετακινεί» τα σύνορά της στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Πάντως ο αρμόδιος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος προχώρησε σε διάψευση του δημοσιεύματος.

Μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει και υποστήριξε ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης” καθώς είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας την ώρα που η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμα μέλος της ΕΕ.

«Όσα γράφονται για την Σένγκεν και για αποπομπές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», ανέφερε ο επίτροπος, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση «δεν θα ξανανοίξει τη συζήτηση» για Grexit.

Ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής άφησε αιχμές κατά χωρών μελών της ΕΕ υπενθυμίζοντας ότι έχουν δεσμευθεί με την υπογραφή τους για την υποδοχή 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία έως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 277 άτομα.

«Δεν γίνεται να βάζουν υπογραφές και μετά να μην τις τηρούν, ήλθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, απειλώντας, μάλιστα ότι η ΕΕ θα «λάβει μέτρα» σε βάρος των παραβατών.

borders

Κόντρα Γερμανίας- Αυστρίας για την Ελλάδα στη Σένγκεν

Tο ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, είχε επαναφέρει η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μιλκ-Λάιτνερ, η οποία σε δηλώσεις της έκανε λόγο για «αποτυχία» της Αθήνας στη διαχείριση του προσφυγικού και για «απροθυμία» στο να δεχτεί βοήθεια.

Όταν μια χώρα της ζώνης Σένγκεν συνεχώς αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δέχεται απρόθυμα τη βοήθεια, τότε δεν πρέπει να έχουμε καμία δεύτερη σκέψη τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στην «Die Welt», η αυστριακή υπουργός.

«Είναι μύθος ότι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας δεν μπορούν να ελεγχθούν», επεσήμανε επίσης ενώ διαμήνυσε πως
Η υπομονή πολλών ευρωπαίων τελειώνει. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση, τώρα ήρθε η ώρα να ενεργήσουμε. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Στην Αυστριακή πολιτικό απάντησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Χαρακτήρισε την πρόταση «ψευδολύση» και πρόσθεσε πως "δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση των προσφύγων αν χαθεί η αλληλεγγύη. Πρέπει αντιθέτως να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες στη φυγή, για να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή (των αιτούντων άσυλο) στους κόλπους της Ευρώπης".

Διαβάστε επίσης

Αβραμόπουλος για Σένγκεν: Δεν πρέπει να ξηλωθεί το πουλόβερ της Ευρώπης

Απάντηση Στάινμαγερ για την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Πώς και ποιοι μεθοδεύουν την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Σένγκεν: Συζητούν αναστολή της και εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ