ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: «Ναι» στη συμφωνία, «όχι» στο χρονοδιάγραμμα

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: «Ναι» στη συμφωνία, «όχι» στο χρονοδιάγραμμα
ΕΡΑ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βρετανική πολιτική σκηνή, με τους νομοθέτες να ψηφίζουν μεν υπέρ της συμφωνίας Τζόνσον για το Brexit αλλά να απορρίπτουν το χρονοδιάγραμμα των τριών ημέρων.

Με 329 ψήφους υπέρ και 299 κατά, οι Βρετανοί βουλευτές άναψαν ένα πρώτο «πράσινο φως» για τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον.

Στη συνέχεια, όμως, καταψήφισαν την εσπευσμένη εξέταση του νομοσχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, 322 βουλευτές είπαν «όχι» στο χρονοδιάγραμμα τριών ημέρων για συζήτηση και έγκρισης της νομοθεσίας που είχε προτείνει η κυβέρνηση.

Το BBC μετέδωσε πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να σημαίνει πως ο Μπόρις Τζόνσον θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές -ενδεχόμενο που ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό νωρίτερα.

Ωστόσο, γρήγορα ξεκαθάρισε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είχε σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες.

Αμέσως μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», σημειώνοντας πως θα έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να αποφασίσει ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά είπε πως η πρώτη συνέπεια από το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Ορισμένοι εκ των πολιτικών αντιπάλων του Τζόνσον έσπευσαν να σχολιάσουν πως οι Βρετανοί βουλευτές κατάλαβαν τη «μπλόφα» του και διέβλεψαν πως δεν είχε καμία πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Κόρμπιν: Το κοινοβούλιο αρνήθηκε να συζητήσει ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα τόσο γρήγορα

Αμέσως μετά την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος του Brexit, o Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως το κοινοβούλιο αρνήθηκε να συζητήσει ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα σε τόσο στενό χρονικό πλαίσιο και χωρίς καμία προειδοποίηση και ανάλυση του οικονομικού αντίκτυπου του νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Εργατικών ζήτησε από τον Μπόρις Τζόνσον να συνεργαστεί με όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων, για να υπάρξει μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σχολίασε τις εξελίξεις στη Βρετανία μέσω ενός tweet.

«Η Κομισιόν καταγράφει τα σημερινά αποτελέσματα και αναμένει από τη Βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα».

Συμπλήρωσε δε, πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συζητά το αίτημα παράτασης του Βrexit – το οποίο κατέθεσε η Βρετανία- μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020, με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ